Rodica Armenean: „Cu furculiţa şi cuţitul ne săpăm mormântul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cinci ani lucrează ca şi agent de sănătate publică şi masoară tensiunea şi indicele de grăsime al bistriţenilor. Crede că alimentaţia determină 100% viaţa oamenilor.

Pe Rodica Armenean o vedeţi zilnic, în faţa fostului Tribunal. Indiferent de vreme, ea îi îmbie pe oameni să îşi măsoare tensiunea, să afle ce probleme de alimentaţie au şi să le ofere un sfat prin care să poată să trăiască mai sănătos.

De mică, Rodica a fost o fire altruistă. „Nu ştiu dacă aveam un vis în copilărie, dar ştiu că, dacă cineva avea nevoie de ceva, eram gata să-i dau şi ultima mea bucată de pâine. Cred că fiecare om are partea lui de bunătate", spune femeia. Aceasta  povesteşte că a fost încercată de greutăţi şi că a învăţat că totul se poate în viaţă. „Tata a murit când eram mică şi, până la 18 ani, primeam pensie de urmaş, apoi a trebuit să îmi câştig singură pâinea. M-am înscris la Liceul de Mecanică şi din toate specializările am ales să termin cea de sudor,  pentru că era printre cele mai uşoare", spune Rodica. Nu a simţit niciodată că i se potriveşte această meserie, însă a practicat-o timp de zece ani. „Nu a fost uşor, mai ales că lucrezi mult în praf şi mizerie. Când eram la Comelf, parcă lucram ca hornar, nu ca şi sudor", îşi aminteşte bistriţeanca. După acest capitol din viaţa ei, Rodica a urmat un curs de coafor, pentru că era o meserie mai „feminină". „Nu o practic , însă, decât acasă. Între timp, am aflat de la un prieten de această asociaţie şi îmi place enorm de mult ce fac aici. Faptul că pot să încurajez oamenii cu o vorbă bună şi un sfat contează foarte mult", mai spune agentul de sănătate.

„Bistriţenii renunţă greu la obiceiurile alimentare"

De când lucrează ca şi agent de sănătate şi măsoară tensiunea oamenilor, Rodica spune că a observat cum mulţi bistriţeni au grave probleme de sănătate din cauza unui ritm de viaţă nesănătos. „Sunt unii care vin şi cumpără cărţi, urmează un regim şi revin să îmi spună că au slăbit zeci de kilograme. Mai sunt, însă, şi cei care recunosc că nu se pot schimba. Învaţă din mamă şi tată să mânânce nesănătos şi îşi formează papilele gustative pe produse se origine animală. Bistriţenii renunţă greu la obiceiurile alimentare", crede Rodica. Aceasta mai spune că mulţi tineri au început să dezvolte probleme de sănătate specifice celor în vârstă. „Mănâncă semi-preparate, consumă alcool şi fumează, nu dorm suficient şi au hipertensiune", explică Rodica Armenean. Toate aceste probleme o întristează pe Rodica şi o fac să îşi dea şi mai mult silinţa să îi ajute pe ceilalţi. „Mi-ar plăcea să aibă oamenii  posibilitatea să se descurce şi să fie mai bucuroşi. Vreau să-i văd pe alţii veseli, pentru că tot ce facem facem pentru alţii", este convins asistentul de sănătate.

Întrebări şi răspunsuri

Aveţi un motto în viaţă?

Da, îmi place foarte mult o sintagmă pe care am citit-o într-o carte de specialitate. „Cu furculiţa şi cuţitul ne săpăm mormântul". Este foarte adevărată. Cunosc oameni care, deşi au avut boli grave, printr-un regim calculat şi echilibrat de viaţă, au scăpat de ele sau măcar le-au ameliorat.

Care sunt cele mai nocive obiceiuri ale bistriţenilor?

În primul rând ar fi sedentarismul, probabil determinat de faptul că mulţi preferă să stea cu o telecomandă în mână, decât să iasă la o plimbare. Apoi ar fi consumul de alcool, la care mulţi recurg pentru că sunt disperaţi de probleme. În al treilea rând ar fi stresul. Acesta este cel mai greu de controlat, dar nu imposibil.

Ce-i place:

Rodicăi Armenean îi place să lucreze în grădină şi să gătească. „Îmi plac drumeţiile prin munţi şi, când am timp, ador să citesc cât mai mult, mai ales lucrări de specialitate", spune bistriţeanca. Aceasta adaugă că îi place foarte mult oraşul Bistriţa, dar şi oamenii amabili şi bucuroşi.

Ce nu-i place:

„Nu-mi place oamenii care beau şi care nu-şi pun încrederea în Dumnezeu şi în speranţa de viaţă. Nu-mi plac oamenii care sunt nepăsători şi nu iau măsuri în beneficiul lor",mai explică aceasta. Cel mai mult îi displace Rodicăi atunci când oamenii spun „Oricum, toţi murim şi tuturor ne vine rândul".

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite