Bistrita: Rezultatul la tezele unice menţine ierarhia din anii trecuţi a şcolilor din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala Generală “Avram Iancu” are cei mai mulţi elevi în top 100, dar este urmată îndeaproape de Generală 1 şi Colegiul Liviu Rebreanu. Câteva şcoli din mediul rural au câştigat puncte importante în lupta pentru admiterea la liceu

Clasamentul neoficial al şcolilor din Bistriţa este hotărâtor în alegerea multora dintre părinţi atunci când iau decizii pentru înscrierea în clasa I a copiii lor, sau o eventuală mutare în gimnaziu. Deşi Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud (ISJ) nu face clasamente pe unităţi de învăţământ foarte mulţi părinţi află întotdeauna care este  pulsul şcolilor. Rezultatul la admiterea în licee şi mai ales notele la tezele unice din fiecare an este luat drept reper principal.
ISJ a publicat ierarhia absolvenţilor
Ieri, pe site-ul Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, a fost publicat atât situaţia mediilor elevilor de clasa a VIII-la tezele unice, precum şi al admiterii în liceu, în vederea repartizării computerizate. Şi cum media finală este compusă din media rezultatelor la teste plus  cea de la absolvire, cele două ierarhii sunt sensibil diferite.
La tezele unice, absolvenţii de la Şcoala Generală “Avram Iancu” îşi păstrează primul loc în topul primelor 100 de medii, cu 11 elevi, dar şi cu prima poziţie obţinută de o elevă a şcolii, Alexandra Pop. Pe următoarele locuri se plasează la egalitate Şcoala Generală numărul 1 şi Colegiul Naţional Liviu Rebreanu care au câte 8 elevi. Păstrând criteriul, următoarele locuri sunt ocupate de Şcoala Generală Lucian Blaga, din Bistriţa la egalitate cu Şcoala din Maieru, ambele cu câte 6 elevi în primii 100, potrivit mediilor la testări.

Aproape 200 de elevi au obţinut media 9

Dacă împingem clasamentul la toţi elevii care au obţinut cel puţin 9 la testele naţionale, ierarhia se modifică. În acest nou clasament primele două poziţii sunt ocupate de Colegiul Liviu Rebreanu şi Şcoala Generală numărul 1 care are fiecare câte 20 de elevi care au obţinut media peste 9 la examenele testelor naţionale, urmate de “Avram Iancu” cu 14 elevi de 9. Conform acestui criteriu, nu au prins podiumul, dar au rezultate bune, Şcoala “ Lucian Blaga” cu 13 elevi, “Ştefan cel Mare” cu 7 şi “Generală 4” cu cinci elevi de 9. În schimb şcolile rurale vin puternic din urmă. Unităţile şcolare din Rebrişoara, Maieru, Prundu-Bârgăului au câte 8 elevi cu cel puţin nota 9 la testările naţionale de clasa a VIII-a din acest an.

Şcoala fanion se teme pentru primul loc

Directorul de la “Avram Iancu”, Cecilia Precup spune că şcoala pe care o conduce este pe primul loc de mulţi ani însă se arată îngrijorată de concurenţa acerbă pe care o face Generală 1. “Se pensionează foarte mulţi dascăli din cei foarte apreciaţi care au format generaţii de elevi. Sunt adevărate etaloane aceşti profesori şi vor fi foarte greu de înlocuit”, mai spune  directoarea.

Potrivit şeful inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, profesorul Stelea Todea, unităţile de învăţământ care nu gestionează şi licee se descurcă mai bine în competiţia dintre şcoli: “ este mai greu să gestionezi o şcoală cu 175 de dascăli cum este Colegiul Andrei Mureşanu,decât una doar cu gimnaziu şi ciclu primar. Şi rezultatele se văd. Eu sunt adepta, în cazul gimnaziului, a şcolilor generale, fără licee în administrare” , explică şefa ISJ rezultatele micilor şcoli de cartier.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite