Bistriţa: Respect pentru douăzeci şi cinci de ostaşi maghiari ucişi în al doilea război mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficiali  români şi generali unguri au participat astăzi, la Şieu Măgheruş, la dezvelirea unui monument ridicat pe cheltuiala statului român. Urmaşii celor morţi, maghiari din România dar şi din Slovacia şi Ungaria  se zbat de mulţi ani pentru marcarea locului unde au fost ucişi de ruşi părinţii şi bunicii lor

În urmă cu 65 de ani, în septembrie şi octombrie 1944 între localităţile Sărăţel şi Arcalia ostilităţile între armata maghiară în retragere şi ruşi s-au soldat cu pierderi grele de ambele părţi. Zeci de soldaţi din ambele tabere au murit în luptele de aici însă tratamentul acordat port-mortem a fost diferit în funcţie de armata sub steagul căreia au luptat. Morţii ruşilor au ajuns în Cimitirul Eroilor din Bistriţa în timp ce maghiarii au fost îngropaţi pe un deal, iar crucile puse atunci, distruse de timp şi animale.

Indiferenţă timp 65 de ani

Din anii 90 rudele celor îngropaţi s-au zbătut să afle pe unde le zac cei morţi în 1944. Cel mai insistent, un maghiar din Covasna, avea 10 ani când i-a murit părintele şi cineva l-a dus câţiva ani mai târziu să vadă, de la şosea, locul de îngropare. Tatăl lui Lazăr Zoltan  n-a murit de glonţ, ci strivit de un autocamion al ruşilor:” tata era curier rapid şi pe motocicletă fiind, a fost zdrobit de o maşină a armatei ruse, care a intrat în el”, povesteşte bătrânul, în timp ce îi arată nepoţelului de nici 7 ani unde este îngropat străbunicul. Omul nu s-a lăsat şi imediat ce vremurile i-au permis a început o asiduă corespondenţă cu instituţiile armatei maghiare pentru a afla circumstanţele morţii. Are un dosar impresionant cu toţi cei 24 de soldaţi îngropaţi alături de tatăl său pe un deal din comuna Şieu Măgheruş. În timp i-a contactat şi pe rudele celorlalţi, parlamentari, oficialităţi din comună şi a cerut un singur lucru: să li se împrejmuiască locul de veci şi să se marcheze locul cu un monument, conform convenţiilor internaţionale.

Cimitir de 95000 de lei

După ani de alergătură, interpelări şi rugăminţi norocul le-a surâs: România a semnat în 2008 o convenţie –cadru cu statul maghiar prin care fiecare suportă cheltuielile cu cimitirele eroilor celuilalt stat, aflate de pe teritoriul său. “ Semnarea a picat numai bine.  La insistenţele primarului de aici, Sorin Mititean, dar şi a d-lui Zoltan Kosorus, de la prefectura şi a prefectului de atunci, Szilaghi, au fost alocaţi banii pentru cimitir. Am avut noroc, că după, a venit criza şi n-am mai fi primit nimic” spune fiul curierului ucis în război.
Primarul din Şieu Măgheruş, Sorin Mititean este şi el mulţumit: “ încerc să rezolv problema acestor oameni de 9 ani de când am venit la Primărie. În cărţile funciare figura drept cimitir, însă la faţa locului nu erau decât câteva moviliţe. An de an, familia Lazăr şi alte rude veneau să aprindă o lumânare. Trebuia făcut ceva”,  spune primarul. Guvernul a alocat în 2008 circa 95000 de lei pentru cimitirul şi monumentul inaugurat astăzi.
Generali şi oficiali au tăiat panglica.
La manifestările de astăzi au participat şi reprezentanţi ai armatei maghiare, generalul în rezervă, Lidner Miklos, prepţi reformaţi şi ortodocşi, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, precum şi preşedintele Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor, Cristian Scarlat. Cimitirul maghiar a primit de astăzi statutul de cimitir al eroilor, alături de alte patru din judeţ cu acest statut.



Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite