Bistriţa: Reparatiile cizmelor, doar cu programare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încălţămintea nouă a devenit un lux pentru unii bistriţeni. Pentru a putea trece iarna cu cizmele din anii trecuţi, tot mai mulţi oameni apelează în această perioadă la atelierele de reparaţii.

Schimbatul tălpilor, tocuri noi sau cusătura manuală pentru încălţăminte, sunt doar câteva dintre comenzile pe care cizmarii trebuie să le onoreze pentru bistriţeni.

Faţă de anul trecut,  numărul cererilor pentru reparaţia cizmelor a crescut simţitor. Dovadă este faptul că oamenii fac coadă la atelierele de reparaţii încalţăminte. „Nu pot ţine pasul cu cererea. Mai ales acum că se apropie iarna, vin la mine mai mulţi clienţi să le repar încălţările“, spune cizmarul Zoli Reman. Din acest motiv, şansa ca o pereche de ghete de iarnă să fie remediate pe loc este aproape nulă. „Dacă aş respecta ordinea celor care vin aici, aş putea termina o pereche de încălţări în câteva zile. Dar, având în vedere faptul că mulţi vin cu urgenţe la mine şi mă roagă să le repar lor prima dată, vă daţi seama că şirul se pierde şi ajung să finalizez o reparaţie într-o săptămână, sau chiar mai mult“, a subliniat cizmarul. De aceea, mai nou, comenzile pentru reparaţia încălţămintei se fac cu programare. Cu alte cuvinte, omul care se duce la atelierul cizmarului este avertizat că remedierea nu se poate face decât peste câteva zile, în funcţie de agenda reparatorului. 

Oamenii fac coadă la cizmar

Pentru că nu-şi mai permit să îşi cumpere încălţăminte nouă, bistriţenii preferă reparaţia celei vechi. „Ce găsim noi acum în comerţ nu mai e de calitate. Şi ce e bun, e prea scump pentru buzunarul meu. De aceea mai bine îmi repar cizmele de anul trecut,  că nu mă costă mult“, spune bistriţeanca Aura Nechita. Sunt şi oameni care trec pe la atelier să îşi salveze încălţămintea ce are o valoare sentimentală pentru ei. „Vă spun sincer, am primit ghetele acestea de la soţul meu acum trei ani şi chiar dacă mi s-a dezlipit talpa de două ori, nu vreau să renunţ la ele pentru că îmi sunt dragi“,spune Norica Retegan.

Pantofar  versus încălţăminte second hand

Dacă nu apelează la pantofar bistriţenii îşi cumpără pantofi second hand, cu care uneori ajung tot la atelierul de reparaţii încălţăminte. Magazinele care comercializează încălţăminte la mâna a doua au apărut ca ciupercile după ploaie. Faptul că oamenii nu mai au bani de investit în garderoba personală a fost speculat de patronii magazinelor second-hand, care au crescut oferta în ceea ce priveşte încălţămintea de sezon. „Sunt mult mai ieftine la noi şi avem cereri mai ales din partea femeilor. E şi mai avantajos, pentru că o pereche de cizme din piele la noi costă 40 de lei, faţă de peste 200 de lei cât costă într-un magazin unde se vând cizme noi“, a spus Adina Albeţel, proprietara unui magazine second-hand.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite