Râpa cu Păpuşi va intra într-un circuit turistic la pachet cu Rezervaţia La Sărătură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele două arii protejate au fost luate în custodie anul acesta de un ong care gestionează alte patru situri naturale.O moară tradiţională, paviloane şi foişoare, tabără de sculptură, facilităţi pentru pescuit, toate vor fi construite doar pentru a pune în valoare cele două arii naturale.Întreg proiectul este evaluat la 197 de mii de euro

Două dintre cele nouă situri naturale din Bistriţa-Năsăud, acordate în custodie anul acesta de Ministerul Mediului, Rapa cu Păpuşi de la Domneşti şi rezervaţia La Sărătură  vor fi integrate într-un circuit turistic inedit, creat special pentru a le pune în valoare. Proiectul care include amenajări cu destinaţie atât ştiinţifică, dar şi turistică este realizat de Ruralis Bistriţa, un grup de acţiune locală care are în custodie 6 arii protejate din judeţ.

Centru de cercetare a râului

Imediat după semnarea contractului de custodie pe 5 ani cu Ministerul Mediului noii custozi s-au gândit să includă ambele rezervaţii aflate pe teritoriul aceleaşi comune, Mărişelu, într-un proiect comun: „Râpa cu Păpuşi (nota red, o agromeraţie   de concreţiuni săpate în piatră, care seamănă cu nişte chipuri umane) este minunată, însă mai mult de a le admira câteva minute nu prea ai ce face în zonă. La fel este şi cu sărătura, care are privelişti absolut extraordinare, poti să vezi pe parcursul a 5 minute cum se formează cristalul de sare, însă pentru un turist nu este suficient doar atât, trebuie să faci mult mai mult ", explică Cristian Ţetcu , preşedintele de la Ruralis. Aşa că proiectul include răul Şieu din apropiere, o pajişte dincolo de drumul judeţean pe care au căzut de-a lungul timpului fragmente din sculpturile naturale. „vrem să facem un centru de studiu al râului amenajat într-o moară tradiţională pe care o vom construi acolo, cu dublă funcţiune şi turistică şi de cercetare. Avem în proiect şi punerea în valoare a sculpturilor naturale de pe pajişte , alături de sculpturi făcute de mâna omului , vom face şi o tabără de sculptură, paviloane de observaţie , amenajări cu parcare, vom avea ghizi", proiectul e mare, este estimat la 197 de mii de euro şi trebuie terminat în doi ani", spune Ţetco.

„ Păpuşile“distruse de turişti

Intrarea celor două rezervaţii în custodie a fost aproape salvatoare, pentru că trecătorii şi-au lăsat amprenta în zonă. Unii şi-au luat acasă ca suvenir dintre sculpturile naturale căzute din locaşul lor, alţii s-au servit cu lut din apropierea lor, iar alţii s-au apucat să facă tot felul de inscripţii. "Este păcat că s-a întâmplat aşa ceva, am căutat zile întregi unele dintre figurile smulse, nu le-am mai găsit, însă. Nu vom îngrădi totuşi perimetrul pentru că mergem pe ideea că turistul şi localnicii trebuie educaţi, însă nu vom mai permite accesul în imediata apropiere, vom face pavilioane de observaţie acolo", mai spune custodele. Cu timpul cele două rezervaţii vor fi prinse într-un circuit turistic mai larg care va încerca să lege toate cele şase arii protejate pe care le gestionează Ruralis: Pădurea Posmuş, unde există o specie rară de plante,  Vulcanii Noroioşi de la Gloduri şi Masivul de sare de la Sărăţel.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite