Radu Damian vrea să se facă poliţist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La cei 18 ani ai săi, Radu are o slăbiciune pentru munca de cercetare. El a obţinut, anul trecut, locul I pe ţară la o sesiune de cercetări ştiinţifice la geografie.

Elev de liceu, Radu Damian vede cercetarea drept o provocare. Spune că îi place acest gen de muncă pentru că e mereu dornic să afle lucruri noi şi să-şi dezvolte creativitatea. El este bucuros că, anul trecut, a obţinut premiul I pe ţară la sesiunea de cercetări ştiinţifice la geografie. A participat cu o lucrare bine documentată despre monitorizarea calitativă a apei de la Lacul Colibiţa din Bistriţa-Năsăud. Radu a obţinut informaţii de la Apele Române şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din judeţ. „Lucrarea mea a fost bine apreciată de membrii juriului de la Sibiu, unde a avut loc anul trecut acea sesiune de cercetare. Nu mă aşteptam să le placă atât de mult şi să ocup primul loc pe podium. Profesoara mea de geografie, Cristina Rusu, care mi-a coordonat lucrarea, era sigură că voi obţine un premiu şi atunci când m-a văzut cu diploma în mână mi-a spus: «vezi, ţi-am zis eu!»", povesteşte tânărul. Membrii juriului i-au explicat că lucrarea sa are foarte multe date tehnice şi este extrem de bine documentată. În plus, Radu a avut, la sesiune, şi o galerie alcătuită din colegi cu steguleţe care l-au sprijinit, fapt ce a făcut prezentarea lui să fie una spontană şi inedită.

Interesat de cea mai adâncă peşteră din ţară

Optimist şi entuziasmat de felul lui, Radu vrea să participe în acest an la o nouă ediţie a acelei sesiuni ştiinţifice de geografie. Se gândeşte că, dacă va avea noroc, va repeta succesul din 2009. „Voi concura cu o lucrare despre Peştera Tăuşoarelor, despre care nu mulţi ştiu că este cea mai adâncă peşteră din România", spune liceanul. A vizitat recent peştera împreună cu custodele acesteia, părintele Crin Theodorescu Triandafil din Năsăud. Ca orice cercetător ce se respectă, el a făcut nenumărate fotografii şi a filmat cât de frumoasă este peştera. În plus, i-a luat şi un interviu custodelui Theodorescu. „Am rămas uimit de frumuseţea peşterei. Am simţit ceva inedit acolo, o senzaţie de adrenalină amestecată cu ideea de nou, de necunoscut. Am simţit ceva ce greu pot descrie în cuvinte. Foarte frumos!", mărturiseşte Radu. Nu este prima peşteră pe care Radu o vizitează. A mai fost în peştera Ursului şi Scărişoara, dar spune că nu se compară cu Tăuşoarele, care este închisă publicului.

Vrea să alerge după băieţii răi

Când vorbeşte de viitorul lui, Radu spune că vrea să devină poliţist. „Mi se pare o meserie interesantă şi întotdeauna mi-au plăcut provocările. Vreau să ocup o funcţie în care să alerg după băieţii răi", adaugă tânărul.

Casetă:  Premiile lui Radu

- locul I pe ţară la sesiunea naţională de cercetare ştiinţifică la geografie (2009), când era în clasa a IX-a

- locul II pe judeţ la cercetare ştiinţifică la biologie, în clasa a IX-a (2009) şi a X-a (2010)

- locul III la faza regională a concursului naţional „Geomondis" de la Cluj (2010)

ÎNTREBARE şi RASPUNS

Ce vezi la unii tineri de vârsta ta şi nu-ţi place?

Unii sunt nepoliticoşi cu cei din jur, vorbesc urât şi aruncă ambalaje pe jos în loc să le pună în coşurile de gunoi.

PROFIL

Născut: 3 decembrie 1992, Bistriţa

Studii: este elev în clasa a X-a A, la profilul matematică-informatică al Colegiului Tehnic INFOEL din Bistriţa

Familie: nu are fraţi sau surori

Ce-i place

Vede Bistriţa drept un oraş frumos şi curat. Adoră animalele, îndeosebi câinii, voleiul şi comediile.

Ce nu-i place

Detestă oamenii cu nasul pe sus şi cei care sunt agresivi verbal şi fizic.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite