Puţini furnizori medicali interesaţi de screening

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii de familie trebuie să consilieze pacientele după program
Medicii de familie trebuie să consilieze pacientele după program

Programul Naţional de Screening pentru cancerul de col uterin nu are priză în judeţ.Birocraţia prea mare şi munca în afara orelor de consultaţii îi ţin încă departe de acest program pe medicii de familie şi pe ginecologii bistriţeni

Bistriţencele care şi-au pus speranţa în programul de screening naţional pentru cancerul de col uterin vor trebui să mai aştepte cel puţin încă două luni până când vor putea să se înscrie la examinările gratuite. Înscrierea şi validarea furnizorilor de servicii medicale acceptaţi în acest program se desfăşoară anevois în judeţ. Doar şase laboratoare medicale, doi medici de familie şi un singur centru de obstetrică-ginecologie au fost validate ca eligilibile, din cele 20 de dosare depuse pentru selecţie.

Medicii de familie, dezinteresaţi

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, spune că au fost validaţi foarte puţini furnizori de servicii.  „Laboratoarele, medicii de familie şi ginecologii trebuie să depună dosare spre validare şi apoi să urmeze un program de instruire. Medicii de familie vor trebui să consilieze pacientele şi să le trimită la cabinetele de ginecologie. Adresabilitatea este scăzută în rândul medicilor de familie din cauza nemulţumirilor legate de plata acestor consultaţii", explică Anca Andriţoiu. Şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, Niculina Rus, confirmă  dezinteresul medicilor. „Este un proiect benefic pentru pacientele noastre, dar presupune multă muncă de scriptologie şi mobilizare pentru noi. Toate aceste activităţi, prevăzute în ordinul de aplicare, se desfăşoară în extra- program. Pentru o pacientă pe care o consiliem, o trimitem la ginecolog şi apoi îi facem şi rapoarte, primim 3 lei", exemplifică Niculina Rus.

Bistriţencele plătesc teste la ginecolog

Până când vor putea să îşi facă testul Papanicolau gratuit, bistriţencele se testează pe banii lor. „Mi-am făcut testul la Cluj-Napoca şi m-a costat în jur de 150 de lei. Am auzit de program anul trecut, dar nu ştiu de ce nu a început încă", spune Angela Creţa, de 26 de ani. Programul de Screening pentru cancerul de col uterin se adresează tuturor celor aproape 3.600 de femei de 25 până la 64 de ani  din judeţ şi presupune testări gratuite periodice, timp de trei ani, pentru depistarea formelor precoce de cancer de col uterin.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite