Proverb de criză din Bistriţa: „Nu furaţi! Guvernului nu-i place competiţia!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bistriţeanul Adrian Zăgrean de 32 de ani şi-a pus pe maşina sa, o dubă albastră marca Opel Vivaro, textul de mai sus. Pe vecinii din strada Romană din oraş îi amuză ideea năstruşnică a tânărului. Ei sunt de părere că e dreptul fiecăruia să-şi pună ce doreşte pe autovehiculul proprietate personală

Un bistriţean, întors acasă din străinătate de aproape un an, şi-a lipit pe maşina sa un autocolant pe care scrie „Nu furaţi! Guvernului nu-i place competiţia!". Este vorba de Adrian Zăgrean, un tânăr de 32 de ani care stă împreună cu soţia sa şi părinţii lui într-un apartament de pe strada Romană din Bistriţa. El spune că ideea i-a venit la o ieşire cu prietenii în timp ce era în Irlanda. S-a întors anul trecut acasă, a cumpărat un autocolant cu litere cumpărat dintr-un magazin, a decupat literele de care avea nevoie şi aşa s-a născut textul "Nu furaţi! Guvernului nu-i place competiţia!". „Am ieşit într-o seară, în Irlanda, cu prietenii la o poveste şi vorbeam de cât de rău merg lucrurile în România, că nimic nu e cum ar trebui să fie şi că Guvernul nu face nimic pentru popor, dimpotrivă îl fură cât poate de mult. Şi dintr-o vorbă în alta a ieşit proverbul acesta", explică bărbatul.

El spune că, în România, îmbătrâneşti cu zile aşteptând o schimbare. Adrian crede că pe zi ce trece, cu anunţatele reduceri de salarii şi pensii, dar şi cu numărul şomerilor care tot creşte, Guvernul te îndeamnă să pleci din ţară. „Ce să fac aici cu 6 sau 7 milioane pe lună? Nu-mi pot întreţine familia cu banii aceştia. Dincolo, în Irlanda, ca manager la un magazin, luam chiar şi peste 2000 de euro pe lună. Am venit acasă, după zece ani la muncă în Irlanda, pentru că mi-era dor de cei dragi, dar va trebui să plec din nou fiindcă nu mi-am găsit nimic de lucru şi nici mica mea afacere în domeniul comerţului nu a mers", mărturiseşte Adrian.

Maşina, „vedeta" parcărilor

Bistriţeanul spune că oriunde parchează, lumea îi pozează maşina şi spune că li se pare „foarte tare" textul  lipit în spatele maşinii. „Mă amuză gestul oamenilor. Nici nu apuc să parchez bine şi oamenii îmi pozează maşina cu telefonul mobil. Iniţial mă gândeam că voi avea probleme cu poliţiştii, dar m-am înşelat. Îi vedeam în oglinda retrovizoare cum rădeau de text", spune Adrian.

Amuzaţi de „proverbul" vecinului lor

Lumea se bucură când cineva are curajul să spună lucrurilor pe nume. Ion şi Vinuţa Gavrilă, una dintre familiile care stă în aceeaşi scară cu Adrian, împărtăşesc ideea vecinului lor mai tânăr. Însă, ei nu şi-ar pune un astfel de text pe maşină. „Dacă aş avea maşina mea, mi-aş pune reclama unei firme în ideea de a obţine bani făcând imagine acelei societăţi. Nimeni nu contestă că Adrian are dreptate în ceea ce a scris pe maşină. Fiecare îşi pune ce consideră", susţine Ion Gavrilă.

Solidaritate la volan

Şi şoferii bistriţeni au văzut maşina lui Adrian în trafic şi s-au amuzat teribil de textul din spatele ei. Marius Rus, un şofer de 42 de ani, spune că şi-ar pune şi el un autocolant cu un text asemănător întrucât crede că Adrian spune un mare adevăr. „Avem un Guvern iresponsabil care nu are nicio legătură cu realitatea şi pe care îl interesează doar buzunarul propriu", susţine Marius Rus.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite