Protecţia Mediului aprobă aducerea gunoaielor la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoaiele din Beclean ar putea ajunge în Bistriţa la iarnă
Gunoaiele din Beclean ar putea ajunge în Bistriţa la iarnă

Agenţia de Protecţie a Mediului şi-a dat acordul pentru depozitarea deşeurilor din Beclean pe groapa de gunoi din Bistriţa. Acordul a fost emis în pofida contestaţiilor depuse de 200 de bistriţeni, care invocă pericole pentru sănătatea oamenilor şi structura drumurilor.

Reprezentanţii Agenţia de Mediu spun că depozitarea celor 50 de mii de metri cubi de deşeuri din Beclean pe actualul depozit de gunoaie din Bistriţa nu reprezintă niciun pericol pentru oameni. Conducerea Agenţiei a cerut însă ca transportul gunoaielor să se facă pe timpul iernii, când deşeurile sunt îngheţate. Avizul de mediu pentru aprobarea transportului va fi emis abia după ce Direcţia de Sănătate şi Direcţia de Drumuri se vor pronunţa în această privinţă.

„Din punct de vedere al Mediului nu există pericole, însă au fost invocate şi motive de sănătate şi legate de infrastructură şi acolo nu este competenţa noastră, ci a altor instituţii", explică Ştefan Mureşan, directorul Agenţiei de Protecţie a Mediului. El mai spune că în cele cinci zile în care s-au primit contestaţii au fost depuse 200 de reclamaţii. „Argumentele nu au fost dintre cele mai consistente. Oamenii au invocat posibilitatea de incendiere a gunoaielor, poluarea şi supraîncărcarea depozitului. Într-o săptămână se va emite avizul, după ce se pronunţă şi Direcţia de Sănătate şi Drumurile", mai spune Mureşan.

200 de bistriţeni revoltaţi

Printre motivele invocate de cei care se opun transportului de gunoaie se numără supraaglomerarea depozitului, poluarea apei, a aerului şi a solului, dar şi îngreunarea traficului. „Consider că acest proiect duce la poluare şi la o stare de discomfort pentru locuitorii din Zăvoaie şi din Bistriţa", spune George Tudose, reprezentnatul a 150 de bistriţeni care nu vor mai multe gunoaie în oraş. Şi Alexandru Toniuc, preşedintele Partidului Ecologist, spune că soluţia nu este logică. „Nimeni nu înţelege exact de ce se face asta. Din câte ni s-a spus, este o decizie venită ca urmare a unor întârzieri la amenajarea depozitului ecologic de la Tărpiu. Pentru că nu au unde să ducă gunoaiele,vor să le aducă la Bistriţa", a declarat Toniuc.

50 de camioane de gunoi, în două luni

Consiliul Judeţean a cerut Primăriei să aprobe traseul pentru aducerea gunoaielor de la Beclean pe motiv că sunt întârzieri la amenjarea depozitului de la Tărpiu. Astfel, în jur de 50 de mii de metri cubi de gunoaie din depozitele Becleanului vor trebui stocate temporar la groapa din Bsitriţa, pentru că cea din Beclean a fost sigilată. Transportul ar urma să se facă în iarna aceasta pe traseul Şieuţ-Cristur-Chiraleş-Arcalia-Sărăţel-Bistriţa.

Primăria a fost împotrivă

Viceprimarul George Avram spune că Primăria a fost de acord cu traseul, dar nu şi cu depozitarea gunoiului la Bistriţa. „Printr-o adresă trimisă Consiliului Judeţean în 22 octombrie, le-am specificat că soluţia este inacceptabilă şi am insistat să găsească variante. Am şi discutat cu prefectul să facă apel la Minister pentru asta. Din păcate, această soluţie este inclusă în marele proiect de deşeuri, aprobat deja şi finanţat din bani europeni", explică viceprimarul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite