Bistriţa: Proiecţiile marca [mu:vi] au captivat Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Proiecţiile marca [mu:vi] au captivat Bistriţa
Bistriţa: Proiecţiile marca [mu:vi] au captivat Bistriţa

Tinerii au umplut Sinagoga pentru a urmări filme apreciate de critici, premiate la Oscar sau Cannes, printre care şi producţii româneşti, la festivalul anual de film [mu:vi]

„Când zici cinema, în nici un caz nu te gândeşti la o Sinagogă”, a declarat aseară Florin Tămaş, omul care se ocupă cu proiectarea filmelor de la [mu:vi] . Cu tot cu spaţiul neconvenţional în care se desfăşoară, [mu:vi]  este un succes care creşte de la an la an. Aseară, tinerii bistriţeni au umplut sala, în cea de-a treia zi de festival,  pentru a urmări „Vicky Cristina Barcelona” şi  „Fifty dead men walking”. Aceştia vor avea parte şi în următoarele zile de superproducţii. Festivalul se va încheia în 17 septembrie cu „Poliţist adjectiv”, o dramă românească în regia lui Corneliu Porumboiu, film care a primit premiul juriului la Cannes, la secţiunea „Un Certain Regard”.

Ceva „apetisant” în oraş

Oana Borş, unul dintre „creierele” evenimentului, a declarat pentru Adevărul de Seară că festivalul creat acum patru ani, în 2006, şi-a propus să resusciteze cinematografia din Bistriţa şi să fie un eveniment cât mai vizibil şi mai „apetisant” în oraş.  Având în vedere că cinematograful „Dacia” se află demult în colaps, [mu:vi] face atracţia urbană în aceste seri.
„Avem nevoie de cinema pentru că avem nevoi de exprimări clasice în artă”, spune Oana. Aceata mai subliniază că [mu:vi] promovează pe cât posibil producţiile româneşti şi evită modelul american. 

La prima ediţie din 2006, [mu:vi] a fost singurul festival de film din România care a prezentat un documentar semnat de Adam Curtis, „The power of nightmares”, concomintent cu o proiecţie la Festivalul Internaţional de Film din Seattle USA. [mu:vi] proiectează filme documentare, anmaţii, scurtmetraje şi experimente video şi atrage, în special, publicul foarte tânăr. Festivalul este sprijinit de către Societatea de Concerte Bistriţa.   

Programul [mu:vi] următoarelor trei zile:

19.00 - The mark of Cain (documentar, Rusia), 20.35 – Bullit (dramă, USA), 22.45 - Five minutes of heaven (thirller/ dramă, UK)



19.00 - Vals im Bashir (animaţie, Israel), 20.45 - El truco del manco (dramă, Spania), 22.20 - O Ano em Meus Pais Sairam de Ferias (dramă, Brazilia)



19.00 - Apocalipsa după şoferi (documentar, România), 20.00 – Chiko (dramă, Germania), 22.10 -  Camino (dramă; Spania)

„Am primit un program şi mi s-a părut foarte interesant. O să vin la «Poliţist adjectiv» despre care am auzit că este foarte frumos” (Roxana Moroşan, spectatoare)

„A fost arhiplin în toate serile. Toate filmele care se proiectează sunt premiate şi au un mare succes.” (Tămaş Florin, omul de la proiectare)

„Am ales multe filme româneşti ca să nu le pierdem şi să nu importăm modelul american. E a patra ediţie, văd că lumea vine şi asta mă face să mă simt bine” (Oana Borş, organizator)

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite