Proiectele europene le dau bătăi de cap primarilor bistriţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul a tras linia investiţiilor europene şi a anunţat : nu vrea să mai prindă nicio primărie în judeţ fără finanţări UE. Primarii s-au plâns în schimb că birocraţia îi sufocă inclusiv după ce au semnat proiectele

Primăriile din Bistriţa-Năsăud au reuşit să acceseze anul trecut  73 de proiecte dintr-un total de 100 depuse pe fonduri europene, majoritatea pe măsurile 322  şi 125 iar valoarea totală a proiectelor finanţate depăşeşte 283 de milioane de euro.  

Majoritatea banilor merg către proiecte de infrastructură locale, dar şi pe drumuri forestiere, iar şantierele de investiţii sunt deschise sau vor fi inaugurate în acest an. Cu tot numărul mare de finanţări există comune, printre care Feldru care n-au prins niciun ban, iar cei care au câştigat proiecte se plâng de birocraţie. Prefectul Cristian Florian le-a cerut imperativ primarilor să facă ce ştiu şi să câştige proiecte : „nu vreau să mai văd nicio primărie în 2013 fără proiecte în lucru", le-a cerut prefectul.

Reclamaţii pe bandă rulantă

 Primarii bistriţeni s-au plâns astăzi la o şedinţă convocată de Prefectură că sunt îngropaţi de birocraţie şi plătesc penalităţi din bugetul local din pricina întârzierii cu care funcţionarii de la Agenţiile de dezvoltare le procesează diferitele acte la proiectele câştigate . „Aşteptăm şi câte 60 de zile chiar şi după semnarea contractelor la Agenţia de la Satu-Mare, asta după ce aşteptam numere de înregistrare şi avize la Bistriţa. În timpul ăsta noi plătim penalităţi din buget.Este infiorător ce se întâmplă ", s-a plâns primarul din Maieru, Vasile Borş , susţinut de vocile tuturor celorlalţi primari.  Prefectul Florian le-a recomandat să pună mâna pe telefon şi să reclame orice exces birocratic :„lucrurile acestea se rezolvă, spune-ţi-ne nouă când aveţi probleme sau sunaţi la agenţii să urgenteze", a sunat recomandarea prefectului. Primarul din Telciu, Sever Mureşan a venit cu o altă sugestie: „propun să le trimitem agenţiilor de dezvoltare şi tuturor celor care ne pun întârzie proiectele notificări în scris. Dacă nu se sperie, măcar noi vom fi acoperiţi în acte", a sugerat prmarul din Telciu. Primarul din Romuli, Ioan Moniţa a reclamat obtuzitatea administraţiei Parcului Munţii Rodnei: „avem zeci şi sute de hectare acolo o mulţime de comune, dar orice proiect este blocat, pentru că cei din administraţie nu ne lasă să facem nimic, nici măcar să împădurim", s-a plâns Moniţa.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite