Profesorii au depus armele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei spun că ieşirea de astăzi în stradă, în faţa Prefecturii, nu rezolvă problemele. O bună parte dintre ei au încheiat deja mediile, mai ales că  s-a intrat în ultima săptămână de cursuri din acest an şcolar

O parte dintre dascălii din Bistriţa-Năsăud nu mai văd cu ochi buni proteste sindicale. Drept urmare nu au participat astăzi, între 13.00 şi 14.00, la mitingul organizat în faţa Prefecturii. Prezenţa sau lipsa sindicatului le este totuna. Aceştia consideră că singura structura sindicală locală - Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Libere din Învăţământ - nu-i reprezintă, darămite să le mai şi rezolve problemele. „Am crezut în ideea de grevă generală. Dacă era dusă până la capăt, puteam schimba ceva, dar aşa... Trebuia adoptată o soluţie extremă de genul blocarea anului şcolar. Stăm două săptămâni în grevă, dar măcar ştim că obţinem ceva. Sindicaliştii nu au organizat bine protestele", apreciază Maria Meşter, profesoară de psihologie la Şcoala Generală nr. 2 din Bistriţa, totodată şi lider sindical în aceeaşi unitate de învăţământ. De aceeaşi părere este şi Mioara Abrudan, lider de sindicat până în urmă cu câteva zile la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu" din Bistriţa. Ea crede că decizia de a muta greva din 7 iunie în 31 mai a fost total neinspirată şi a dus la scăderea numărului de participanţi. De altfel, profesoara a şi demisionat din fruntea sindicatului.

Proteste de suprafaţă

Dezamăgiţi sunt şi profesorii cu state vechi în sistem. Angela Şteopan de la Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa spune că protestelor sindicale le lipseşte consecvenţa şi coerenţa. „Unele mitinguri au fost doar proteste televizate. Din acest motiv, am din ce în ce mai puţină încredere în ceea ce înseamnă sindicat. Eu am încheiat deja o parte dintre medii şi nu voi merge azi la miting", afirmă dăscăliţa. Alţii nu au mai participat la vreo grevă de când Cătălin Croitoru, fostul preşedinte al uneia dintre marile federaţii de profil din ţară, a ajuns deputat. „Mi s-a părut o trădare acest gest. Cum să schimbi aşa taberele? Eu nu fac grevă fiindcă nu am încredere în liderii de sindicat locali", afirmă profesoara de limba română Ramona Salak.

Sindicatul încă speră

Liderul Uniunii Judeţene a Sindicatelor Libere din Învăţământ, Titu Rauca, vede mitingul de astăzi, din faţa Prefecturii, drept una dintre bătăliile pentru câştigarea războiului, adică pentru obţinerea prin protest a unui trai decent. „Profesorii au salarii indecente, mizerabile chiar. Cum să trăiască un tânăr dascăl cu familie şi rate la bancă dintr-un astfel de salariu? Cum să traiască un tânăr şi după tăierea a 25% din acel salariu ? Păcat că unii şi-au pierdut încrederea în sindicat. Lumea trebuie să înţeleagă că rezultatele protestelor nu sunt imediate. Dacă nu ne manifestăm înseamnă că ne convine situaţia, nu?", susţine liderul sindical din Bistriţa-Năsăud,Titu Rauca. El mai crede că unii profesori, care nu participă la grevă, preferă să-şi dea doar cu părerea şi afirmă că nu mai au încredere în acţiunile sindicale în loc să fie solidari.

Sfaturi sindicale în familie

Cadrele didactice se amuză de faptul că unul dintre vicepreşedinţii UJSLÎ, Ioan Duicu, este soţul unuia dintre cei doi adjuncţi ai Inspectoratului Şcolar, Olivia Duicu. Ei spun mai în glumă, mai în serios, că din acest motiv nu are sorţi de izbândă greva în judeţ. „ Sunt răutăţi de natură politică", susţine Ioan Duicu.

Fiind ultima săptămână de cursuri din anul şcolar 2009-2010, unii profesori au încheiat deja mediile sau urmează să o facă zilele acestea.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite