Primul târg de handmade cu cristale Swarovski din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produse pentru toate gusturile la targ
Produse pentru toate gusturile la targ

Nouă tineri artizani vor expune, în weekend, bijuterii pentru femei şi decoraţiuni pentru sărbători la primul târg de handmade din Bistriţa.Creaţiile lor, arse în cuptorul din bucătărie sau finisate în frigider, se vând la preţuri derizorii şi oferă o alternativă originală la tradiţionalele cadouri de iarnă. Unele bijuterii au perle cu cristale Swarovski în interior şi se vând la 15 lei bucata

La Bistriţa se organizează, pentru prima dată, duminică, în cafeneaua Class caffe de pe strada Grigore Bălan, primul târg de handmade. Nouă tineri artizani din judeţ îşi vor expune creaţiile confecţionate din materiale speciale, achiziţionate fie de pe internet, fie din magazine, adică bijuterii şi decoraţiuni pentru sărbători. Ideea organizării unei astfel de manifestări i-a venit tinerei Bianca Sara. „Am participat la numeroase astfel de târguri în Cluj-Napoca. Acolo, te loveşti la tot pasul de astfel de artizanate, însă, la Bistriţa, conceptul de handmade este prea puţin cunoscut. Bistriţenii nu sunt obişnuiţi cu acest gen de produse", spune Bianca Sara.

Şi-a plătit facultatea din handmade

Aceasta povesteşte că s-a apucat de confecţionat obiecte de artizanat când frecventa cursurile facultăţilor de sociologie şi psihologie din Cluj-Napoca. „Vroiam să cumpăr un cadou de sărbători pentru prietene şi nu am găsit nimic care să se potrivească. Atunci m-am apucat să fac astfel de obiecte nonconformiste. Aveam şi prieteni la arte plasticede la care m-am inspirat", explică Bianca.

Ea povesteşte că, acum 3 ani, a început să confecţioneze bluziţe şi fulare tricotate, dar şi genţi cu smiley pe care le vindea studentelor prin cămine. „Aşa am reuşit să-mi plătesc ratele la facultate", adaugă Bianca.Ideea organizării acestui târg la Bistriţa i-a venit în urmă cu două săptămâni. Le-a spus prietenilor ce vrea să facă, ei au sunat pe alţii şi aşa s-au găsit cei nouă. „A fost un fel de bulgăre de zăpadă. Acest târg este un experiment. Dacă va avea succes, îl vom repeta", mai zice organizatoarea. Tinerii artişti pregătesc, în aceste zile, ultimele detalii pentru primul târgul de produse handmade din Bistriţa. Produsele se vând destul de ieftin, de la 5 lei şi pot ajunge şi la 50 de lei.

 Bijuterii arse în cuptorul din bucătărie

Unul dintre aceşti tineri care îşi expune creaţiile este Daniela Marcu, o casnică de 27 de ani din Bistriţa. Acest târg handmade este primul la care participă. Foarte inventivă, Daniela a început să facă lucruri handmade după ce a plecat de la banca la care lucra. „Îmi place mult să reciclez. De aceea, de şase luni confecţionez cercei, inele, broşe şi brăţări din materiale reciclabile, dar şi din metal, sârmă din argint şi perle Swarovski. Am început cu bijuterii în stil clasic, iar ulterior am făcut şi podoabe nonconformist", spune Daniela. Cerceii cu cristale Swarovski îi vinde la 15 lei bucata.

Pentru ea, cuptorul din bucătărie are şi o altă utilizare decât gătitul. „Pentru unele bijuterii folosesc un material special numit fimo, pe care mi-l comand de pe net ca şi perlele cu cristale Swarovki. După ce modelez şi decorez bijuteriile le ard la 110 grade Celsius în cuptor. Dacă fimo e prea moale, îl pun în frigider ca să se întărească", adaugă tânăra.

Târgul va fi deschis între 12.00 şi 20.00, iar vizitatorilor li se vor oferi prăjituri şi cadouri.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite