Bistriţa: Primările din judeţ nu se grăbesc să preia spitalele în administrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Niciun spital din cele cinci unităţi care trebuie descentralizate până luna viitoare nu a fost preluat. Primarii spun că sunt prea săraci să se mai încarce cu cheltuilelile de întreţinere ale spitalelor.

Cu bugete reduse şi fără resurse de a aloca bani de sănătate la o eventuală rectificare bugetară, primăriile din judeţ amână preluarea unităţilor spitaliceşti, conform ordonanţei de guvern. Dacă în Sălaj sau Satu-Mare Ministerul Sănătăţii a scăpat de spitale, în Bistriţa-Năsăud, unele primării n-au trecut nici măcar  acordul de preluare al spitalelor prin plenul consiliilor locale.  

Spitalul din Năsăud va fi predat în 10 iulie

Potrivit viceprimarului din Năsăud, Ovidiu Maghiar, spitalul din Năsăud va fi trecut în subordinea primăriei luna viitoare. „Am adoptat o hotărâre de consiliu local prin care preluarea va fi făcută în  10 iulie. Nu avem încă o situaţie a cheltuielior, dar nu am cuprins alţi bani în buget anul acesta. Vom face, cel mai probabil, o rectificare bugetară", spune viceprimarul. Preluarea spitalului din Năsăud a fost una problematică  întrucât autorităţile locale susţin că acesta are datorii pe care primări anu le va putea achita. În replică, managerul spitalului „George Trifon" din Năsăud, Adrian George, spune că spitalul are datorii lunar. „Este vorba despre banii de medicamente (19.000 de lei), cei pentru materialele sanitare (în jur de 2.000 de lei), dar şi banii  pentru alimente (cam 2.000 de lei). Sunt bani care se plătesc la 180 , 200 de zile. Primăria nu va avea de plătit decât cheltuielile de întreţinere care vin, aproximativ la 30.000 de lei, lunar, pe timp de vară. Spitalul nu are datorii", spune managerul spitalului.

Soluţii pentru Preventoriul de la Ilişua

Probleme de reluare sunt şi în comuna Uriu. Primarul Şerban Petru, a propus Consiliului Judeţean să preia el unitatea întrucât este una de interes zonal. „Preventoriul de la Ilişua deserveşte trei judeţe şi mi se pare normal să fie în subordinea CJ. Am avut discuţii şi cu CJ şi cu cei de la Casa de Sănătate şi se va încerca un parteneriat după ce preventoriul va fi trecut în administrarea primăriei. Bugetul instituţiei spitaliceşti este de aproape 800 de mii de lei din care în jur de 80 la sută sunt cheltuieli cu personalul. Noi am mai plătit o parte din cheltuielile de chirie la unele imobile din unitate. Cred că această unitate trebuie să funcţioneze, dar trebuie să găsim soluţii de parteneriate", explică primarul. Acesta aduagă că o decizie va fi luată vineri, în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local.

Cinci  spitale vor fi predate

Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Anca Andriţoiu, cinci unităţi spitaliceşti vor fi descentralizate. „Spitalul Judeţean va trece în suborninea Consiliului Judeţean, Spitalul de la Teaca la primăria Teaca, cele din Năsăud, Beclean la primăriile aferente. Preventoriul de la Ilişua va fi administrat de primăria Uriu", spune Directorul DSP.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite