Primăriile bistriţene se bat în proiecte pentru bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarii s-au aliat în planuri comune de dezvoltare regională
Primarii s-au aliat în planuri comune de dezvoltare regională

Şase  planuri de dezvoltare regională au fost întocmite în judeţ şi vor fi înaintate Ministerului Agriculturii pentru a fi declarate eligibile pe bani de la UE. Reunite sub forma unor grupuri de acţiune locală (GAL), primăriile s-au asociat şi au făcut planuri de bătaie  comune pentru dezvoltarea mediului de afaceri şi a turismului din judeţ.

„Ţinutul  Haiducilor"  versus „Ţara Năsăudului"

Astăzi, în cadrul unei şedinţe de Colegiu Prefectural, au fost puse pe tapet două dintre cele şase GAL-uri care vor fi depuse la Ministerul Agriculturii.

„Ţinutul Haiducilor", iniţiat de primarul din Becelan, Nicolae Moldovan, este un proiect turistic care vizează realizarea unui circuit turistic inedit. În plan sunt cuprinse localităţile Beclean, Runcu Salvei, Zagra, Spermezeu, Chiuza, Căianu Mic, Braniştea, Uriu, Petru Rareş, Ciceu Giurgesti, Negrileşti,Târlişua şi Ciceu Mihăeşti. De asemenea, alte trei localităţi din judeţul Cluj  - Cuzdrioada, Căşeiu şi Chiueşti - au fost intergate în GAL.

„Ţinutul Haiducilor" este concurat de un alt plan de dezvoltare regional, pentru 11 comune, centrat în jurul comunei Feldru,  „Ţara Năsăudului". Acest proiect include comunele Rebrişoara, Feldru, Salva, Telciu, Năsăud , Coşbuc, Romuli, Parva, Nimigea, Dumitra şi Rebra. Primarii de aici vor să investească în fabrici mici, dezvoltarea turismului, dar şi a agriculturii.

Alături de cele două GAL-uri, alte patru planuri de dezvoltare au fost întocmite în jurul comunei Maieru, în zona Bârgăului şi în zona de câmpie şi vor fi depuse pentru a primi finanţari europene. La nivel naţional, 180 de astfeld e planuri au fost trimise Ministerului Agriculturii. Doar 80 dintre acestea vor fi aprobate, însă.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite