Primarii de municipii s-au plâns la Bistriţa că sunt ignoraţi de administraţia centrală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obligaţia de prelua spitalele, finanţarea învăţământului, tăierea salariilor, ajustarea bugetelor prin schimbarea cotelor de impozit, îi îngrozesc pe primari.Preşedintele Asociaţiei Primarilor de Municipii Gheorghe Falcă a acuzat guvernul că  nu joacă corect în relaţia cu administraţiile locale

Peste 50 de primari de municipii din România participă astăzi la Bistriţa la întâlnirea anuală a organizaţiei lor asociative, care aniversează 20 de ani de la înfiinţare. Deşi ar fi trebuit să fie un moment aniversar , primarii au profitat de prezenţa în sala reuniunii a ministrului administraţiei şi internelor, Vasile Blaga şi s-au plâns de modul în care s-a făcut descentralizarea, de pasarea spitalelor în subordinea lor cu tot cu datorii, de suprapunerea prerogativelor între administraţia locală şi cea centrală atât în zona învăţământului , cât şi în privinţa asistenţei sociale. „Administraţia nu joacă cu noi corect. Ne-au transmis spitalele şi ne pun pe noi să facem reformă în sistem. A fost o greşeală de abordare. Niciunul dintre miniştrii sănătăţiii nu a avut curajul să facă reformă şi apoi să ni  le transmită. Cu învăţământul lucrurile stau la fel. Şcolile nu sunt complet nici la noi, la primării, nici la guvern. Cineva trebuie să-şi asume odată responsabilitatea de a clarifica lucrurile, indiferent dacă există costuri politice", a declarat în plenul reuniunii primarul Gheorghe Falcă (PDL), preşedintele Asociaţiei MR.

Vorbărie multă, rezultate simbolice

Primarii de municipii nu au aşteptări mari de la reuniunea de astăzi şi probabil nu va exista nicio rezoluţie finală care să consfinţească un set ferm de cereri către guvern, deşi recunosc că sunt depăşiţi de relaţia cu administraţia centrală. „Din păcate în aceste întâlniri ne autoamăgim că obţinem rezultate concrete. Deşi suntem cu toţii oameni politici, şi unii avem funcţii de răspundere în partidele noastre, aici lăsăm la o parte acest aspect şi discutăm despre problemele grave de administraţie. Aici facem front comun, însă după toate aceste lucruri dispar", spune primarul din Satu-Mare, Ilyés Iuliu, unul dintre  participanţii la reuniunea de la Bistriţa. „Administraţia centrală ar trebui să ţină cont de părerea asociaţiei, dar nicio guvernare n-a ţinut cont cu adevărat. Atunci când este nevoie de consultarea asociaţeii ne cer cu două zile înainte un punct de vedere. În restul Europei nu se întâmplă aşa , organizaţiile asociative ale primarilor sunt organizaţii puternice, de părerea cărora se ţine cont", mai spune primarul din Satu Mare. Pentru primarul din nordul ţării instabilitatea deciziilor  şi netratarea unor chestiuni vechi a descentralizării precum şi incoerenţa administraţiei centrale, sunt cele mai mari probleme ale edililor de oraşe. „Eu nici nu am vrut să preiau spitalele, la noi le-a preluat Consiliul Judeţean. Nu vreau să mă trezesc ca de Crăciun să-mi aducă cineva bolnavii în faţa primăriei, sau să mă trezesc cu conturile blocate pentru că un pacient dă în judecată spitalul", se teme primarul din Satu Mare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite