Primăria vrea disciplină în creşele din oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect cu regulile de înscriere în creşă a ajuns în dezbatere publică.Potrivit acestuia, copiii au şanse mai mari să fie admişi doar dacă au vârsta de 2 ani, iar ambii părinţi sunt angajaţi

Regula „primul venit, primul servit" în schema de înscriere a copiilor în creşele din oraş s-ar putea schimba radical anul acesta. Pentru a rezolva problema cererilor de înscrieri peste numărul locurilor disponibile, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, a iniţiat un proiect prin care stabileşte criteriile de înscriere. Măsura nu-i încântă, însă, pe părinţii din oraş, care cred că distanţa de casă este criteriul care trebuie să primeze.

Copiii cu părinţii angajaţi au prioritate

Conform actului, aflat în dezbatere publică până în data de 11 mai, copiii cu vârsta de 2 ani şi cu ambii părinţi angajaţi vor avea prioritate în ocuparea locurilor din creşe de anul acesta. Apoi au prioritate copiii din familiile monoparentale care îndeplinesc condiţiile pentru a se înscrie. Perioada în care părinţii îşi pot înscrie micuţii este 14-18 iunie, iar ordinea depuneriii cererilor de înscriere este al treilea criteriu definitoriu în acordarea unui loc în creşe. Fiecare dosar va fi analizat de o comisie de specialitate, iar apoi aprobat. Mai mult, acelaşi document prevede ca toţi copiii care nu au locuri să fie trecuţi pe lista de aşteptare. În cazul în care părinţii nu se prezintă cu cei mici la creşele 1, 2, şi 4,  în data de 1 august şi  în data de 1 septembrie la creşa nr. 3, copiii vor fi respinşi, iar pe locurile lor vor fi înscrişi copiii de pe listele de aşteptare.  Părinţii din oraş admit că trebuie întocmite reguli, însă nu vor să fie nevoiţi să îşi dea copiii unor centre departe de casă. „Nu contest importanţa regulilor, dar nu o să îmi terorizez copilul şi să îl duc departe de casă", este de părere Anca Toniuc, o profesoară de biologie de 34 de ani, din Bistriţa.

De patru ori mai mulţi copii decât locuri

În expunerea de motive, primarul Ovidiu Creţu precizează că numărul copiilor născuţi în Bistriţa acum doi ani este de patru ori mai mare decât locurile disponibile în creşe. În 2008 se înregistrau la serviciul de evidenţa populaţiei din cadrul Primăriei Bistriţa peste 833 de naşteri. În schimb, în cele patru creşe din Bistriţa există doar 231 de locuri disponibile. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Ruşti, spune că proiectul de hotărâre iniţiat de Ovidiu Creţu va fi pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local de la sfârşitul lunii mai.

Casetă

Adresele creşelor din Bistriţa

Creşa nr. 1 - Aleea Şieului, lângă grădiniţă nr. 6 

Creşa nr. 2 - Strada Zimbrului, nr. 9

Creşa nr. 3 - cartierul Ştefan Cel Mare, nr. 41

Creşa Nr. 4 - Strada Andrei Mureşanu, nr. 44 A

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite