Primăria vinde locuinţele istorice pentru a le salva de la ruină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Todoran spune că imobilul nu a fost reparat de zeci de ani
Paul Todoran spune că imobilul nu a fost reparat de zeci de ani

Municipalitatea intenţionează să vândă casele din centru unor oameni bogaţi care să le întreţină. Locuinţele din centrul istoric al Bistriţei s-au degradat după ani de zile în care au fost locuite de chiriaşi săraci.

Mai multe locuinţe din centrul istoric, majoritatea monumente istorice datând din secolul XVIII, au ajuns într-o stare deplorabilă în ultimii ani, din cauza chiriaşilor săraci cărora le-a fost imposibil să le întreţină. Până la începutul anului viitor, primăria intenţionează să-i mute pe toţi aceşti chiriaşi în locuinţe sociale şi să scoată la vânzare imobilele care n-au fost revendicate. Ovidiu Creţu, primarul Bistriţei vede centrul istoric, după 2010, un târg de oameni prosperi, după modelul de epocă. „În primul rând, trebuie să păstrăm faţadele caselor, iar în spatele faţadelor să avem case de 2010, în care să stea confortabil oamenii cu bani", spune primarul. Acesta mai preconizează că oamenii vor avea locuinţe la etaj şi îşi vor deschide prăvălii la parter, după modelul breselelor care populau pre vremuri burgul bistriţean.

„E o chestie psihologică să locuieşti în buricul târgului"

Centrul istoric al Bistriţei cuprinde 400 de imobile, dintre care aproape 100 sunt revendicate, 123 aparţin primăriei, iar restul sunt ocupate de proprietarii de drept.  Cele care vor rămâne în administrarea primăriei, vor fi evaluate şi vândute oamenilor cu suficiente psobilităţi financiare pentru a le reabilita şi a le întreţine. „Oamenii vor cumpăra. Pentru că este o chestie psihologică să locuieşti în centru, în buricul târgului", mai spune primarul. 

Monumentul istoric ce stă să cadă peste chiriaşi

Deocamdată, în imobilele din centru locuiesc chiriaşi cu situaţii precare. Aceştia plătesc o chirie de 2,5 lei/ mp, însă le este imposbil să întreţină casele vechi de sute de ani. Unul dintre cele mai degradate imobile se află pe strada Nicolae Titulescu, la nr. 8. Numită şi „Casa cu Lei", clădirea veche din secolul XVIII stă să cadă peste chiriaşi.  Augustin Paul Todoran are 32 de ani, locuieşte aici de zece ani, împreună cu soţia şi familia acesteia şi împreună plătesc o chirie de 110 lei lunar. Casa se află într-o stare avansată de degradare: faţada este căzută, ţiglele sunt un pericol pentru trecători.  Chiriaşii nu au făcut nicio intervenţie la casă  pentru că nu le aparţine. „Noi nu ne-am băgat în ea pentru că nu e a noastră. Şi nici primăria, de zece ani de când stăm aici, nu a făcut nicio reparaţie. Şi noi, în loc să facem ceva la casă, mai mult plătim la chirie", spune Paul. 

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite