Prima tornadă din judeţ a lovit la Silivaşu de Câmpie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii susţin că este primul fenomen de acest gen din judeţ şi că se aşteaptă în această vară şi la alte tornade. Furtuna, de violenţă deosebită, s-a stârnit din senin şi a făcut ravagii în localitate. Zece case au rămas fără acoperiş şi geamuri, alte câteva au fost avariate , mai mulţi stâlpi de electricitate şi copaci au fost smulşi

Locuitorii din Silivaşiu de Câmpie au rămas fără curent electric, iar câţiva s-au trezit cu casele grav avariate după ce satul lor a fost măturat de la un capăt la altul de o tornadă. Fenomenul s-a produs în jurul orelor 18,00, a durat până la 20 de minute, iar violenţa furtunii i-a surprins pe toţi. Ioan Mihalde, un bărbat de 34 de ani, tocmai îşi terminase de finisat casa când a trecut tornado. „ Am terminat de renovat, ieri terminaseră muncitorii de pus ţigla cea nouă şi acuma totul este praf", constată neputincios bărbatul.

Alexandru Grindean, un profesor din Reghin este singurul care a fotografiat fenomenul de la Silivaşi de Câmpie. Bărbatul îşi vizita mama când a observat, departe pe un deal, formarea tornadei. „Am văzut pâlnia departe pe un deal. N-am mai văzut aşa ceva decât în filmele americane. La început nu m-am speriat, pentru că a fost la ceva distanţă, însă, ulterior, după ce am trecut prin comună  şi am văzut casele descoperite, mi-am dat seama cât de periculos a fost", povesteşte acesta.

Încă evaluează pagubele

Deocamdată, autorităţile locale nu au evaluat pagubele produse de tornadă. O comisie a Prefecturii a ajuns în zonă abia astăzi în jurul orelor amiezii pentru evaluare. Potrivit primarului Ioan Sabău, zece case au fost grav avariate, iar alte cinci au suferit pagube la anexele gospodăreşti. Cel puţin patru hectare de pădure pe raza comunei au fost puse la pământ , iar alte câteva pe raza comunei vecine Urmeniş. După trecerea tornadei o mare parte din sat a rămas în beznă, iar lucrările echipelor de la Electrica au continaut pe tot parcursul zilei de astăzi.

Vor mai urma şi alte tornade

Şeful Staţiei Meteorologice Bistriţa, Aurel Marcu confirmă că fenomenul de la Silivaşu de Câmpie a fost o tornadă.  „A avut gradul F1, adică un vârtej care a atins viteza de rotaţie de 150 de kilometri la oră şi chiar peste, iar viteza de deplasare a fost de 30-40de kilometri la oră", explică meteorologul. Marcu a mai spus că a fost un fenomen în premieră pentru judeţul Bistriţa-Năsăud şi că nu este exclus ca locuitorii din judeţ, îndeosebi din zona de câmpie să se mai confrunte cu asemenea vârtejuri, inclusiv în această vară.  „Este un fenomen care a început să apară şi în zona temperată, pe fondul încălzirii globale. Practic se ciocnesc două mase de aer, unul rece, umed, din zona înaltă ,cu masa de aer cald ridicat de la nivelul solului, iar ciocnirea este foarte violentă, neobişnuită pentru zona noastră, iar direcţia în care o ia tornada este imprevizibilă", mai spune meteorologul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite