Prima scădere a ratei şomajului în doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În martie au fost cu 104 mai puţini şomeri în judeţ
În martie au fost cu 104 mai puţini şomeri în judeţ

În luna martie numărul şomerilor s-a redus cu 104 persoane faţă de luna precedentă. Relansarea activităţii în domeniul industrial, dar şi efectele ordonanţei privitoare la şomajul tehnic au dus la prima scădere a ratei şomajului din ultimii doi ani.

După ce în ianuarie judeţul Bistriţa-Năsăud se clasa pe prima poziţie în ţară în ceea ce priveşte creşterea ratei şomajului în ultimul an, începutul lunii aprilie marchează un nou record: prima scădere a ratei de şomaj în ultimii doi ani. De la valoarea de 9,11 % în februarie, rata a scăzut la 9,03 %, după ce, din septembrie 2008, a crescut permanent.

821 de persoane ocupate luna trecută

În cursul lunii trecute, 821 de bistriţeni şi-au găsit locuri de muncă. Dintre aceştia, mai bine de jumătate au provenit din mediul rural. „Ponderea pe urban-rural a fost de 463 pentru rural şi de 358 pentru urban. La nivel de instruire, aproape 670 de persoane au studii primare, 120 sunt absolvenţi de licee sau şcoli postliceale, iar 32 au studii universitare", explică Marin Găluţ, referent în cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud.

Industria se reechilibrează

Specialiştii în economie spun că rata şomajului a scăzut luna trecută pentru că firmele mari din judeţ şi-au reluat activitatea, s-au făcut angajări în construcţii şi firmele au profitat de şomajul tehnic. „Intrarea în vigoare a Ordonanţei nr. 4, a ordonanţei de şomaj tehnic pentru firme, a avut  efect", explică Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

Practic, firmele care îşi trimit angajaţii în şomaj tehnic nu mai plătesc contribuţiile sociale timp de trei luni şi nu le mai desfiinţează contractele de muncă angajaţilor. Salariaţii, la rândul lor, sunt plătiţi cu 75 la sută din valoarea salariului brut lunar, pe aceeaşi perioadă de timp.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă, unde se înregistrează actele de suspendare temporară a activităţii firmelor, în martie numărul dosarelor depuse a fost mai mare. „În februarie au fost 18 firme care au venit cu aceste acte, iar în martie 28. Firmele depus documentele pentru perioade care variază între o zi şi trei luni", explică Daniela Raţiu.

Vasile Bar adaugă că lucrurile încep să se mişte şi în zona industrială.  „Sunt unele firme care, faţă de sfârşitul anului 2009, acum au o situaţie mai bună. Ar fi cazul Comelf, Teraplast, Rombat, Leoni. De asemenea, relansarea domeniului construcţiilor - care a stagnat în perioada decembrie-februarie - este iarăşi un motiv", este de părere Vasile Bar.

Şi Doru Hodoş, liderul sindical al Cartel Alfa filiala Bistriţa-Năsăud, susţine că se simte o ameliorare a indicatorilor economici din zona activităţii industriale. „Producţia industrială este în uşoară creştere, mai ales în domeniul electrotehnicii", spune Hodoş.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite