Preţul apartamentelor stagnează în Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza economică a scăzut cu cel mult 4% preţul de vânzare al imobilelor. Agenţiile imobiliare se plâng că doar tranzacţiile din închirieri le ajută să supravieţuiască. Nici ofertele de vânzare la schimb  cu terenuri şi maşini nu mişcă piaţa.

Piaţa imobiliară din Bistriţa este dominată în continuare de lipsa de apetit a cumpărătorilor pentru apartamente şi case. Toate lumea vrea să vândă, dar aproape nimeni nu mai cumpără, se plâng majoritatea agenţilor imobiliari. „La capitolul vânzări, piaţa este aproape îngheţată. Noi n-am mai vândut nimic din luna mai. Toată lumea stă şi aşteaptă să scadă preţurile, după cum tot anunţă mass-media. Dar nu s-a întâmplat mai nimic. Apartamentele se vând aproape la aceleaşi preţuri din 2009 şi chiar din 2008. La negociere mai reduc 1.000-2.000 de euro, dar asta nu înseamnă cine ştie ce", susţine Elena Ciocan", agent imobiliar la Ralimar, din Piaţa Mihai Eminescu.

Excepţiile de la regulă

Există şi excepţii atunci când cumpărătorii au nevoie disperată de bani. „Mai scad din preţ atunci când este vorba de vânzători ameninţaţi de bănci şi care se grăbesc", explică Ciocan. Agenţia la care lucrează a încercat să forţeze piaţa cu o ofertă de genul „jumătate bani, jumătate cedare de maşini, respectiv materiale de construcţie contra un apartament", dar oferta nu a prins.Conservarea preţurilor este confirmată de un alt reprezentant al unei alte agenţii imobiliare din zona centrală a Bistriţei. „Preţurile nu au scăzut semnificativ, ba chiar dimpotrivă, în unele cazuri au crescut. Am avut chiar situaţia unui duplex nou, din zona de centură, pe care am reuşit să-l vindem cu 63.000 de euro, după ce în primăvară proprietarul voia să-l vândă cu 52.000 de euro. Şi nu reuşise să-l dea la preţul acesta", afirmă Vasile Gherasim, agent imobiliar la o agenţie de pe strada Dornei.

Acesta mai spune că agenţia sa a vândut ceva proprietăţi imobiliare, însă cumpărătorii au fost în general români întorşi în ţară de la munca din străinătate. „Şi aceştia caută, însă, apartamente la preţuri mici, până în 45.000 de euro", spune agentul. Potrivit acestuia, foarte căutate sunt garsonierele. „Am vândut recent două: una la 22.000 de euro nouă, alta la 15.000 de euro, într-un bloc din strada Dragoş Vodă", mai spune Gherasim.

Ofertă mare, cerere mică

Experţii imobiliari susţin că preţurile la imobile au scăzut cam cu 4%, dar cele mai afectate de scădere sunt apartamentele cu patru camere, în timp ce la cele mici cu o cameră, respectiv două, preţurile s-au conservat. „În primul semestru din 2010 faţă de 2009, piaţa rezidenţială din Bistriţa s-a caracterizat printr-o  scădere a cererii din cauza menţinerii crizei financiare", se precizează într-o analiză a pieţei imobiliare din România realizată de compania de evaluare  DARIAN DRS SA, unul din cei mai importanţi jucători de pe piaţa de evaluări din ţară.

Casetă:

Preţurile apartamentelor

Potrivit studiului DARIAN, în Bistriţa preţurile apartamentelor vechi au cunoscut o scădere de 4%, de la o medie de 675 euro pe metru pătrat, la 650 euro pe metru pătrat suprafaţă utilă. Cele mai mici preţuri înregistrate se găsesc în zona periferică, fiind în medie de 590 euro pe metru pătrat suprafaţă utilă, în scădere cu 3,5% faţă de semestrul al doilea din 2009. Cele mai ridicate preţuri sunt în zona centrală, de 675 euro pe metru pătrat suprafaţă utilă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite