Bistriţa: Preluarea Spitalului Judeţean Bistriţa, boicotată de consilieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi majoritatea unităţilor spitaliceşti din ţară au fost deja predate pe 10 iulie, cel din Bistriţa nu a trecut în subordinea Consiliului Judeţean din cauza neînţelegerile dintre preşedintele instituţiei şi consilierii judeţeni. Directorul spitalului, Mircea Gelu Buta, afirmă că data preluării spitalului nu afectează cu nimic activitatea medicală a unităţii.

Conflictul dintre preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Liviu Rusu, şi consilierii judeţeni din opoziţie (PNL şi PSD) întârzie trecerea Spitalului Bistriţa-Năsăud în subordinea CJ. Hotărârea prin care trebuie să se facă transferul de management a primit verde din partea tuturor comisiliilor de lucru ale Consiliului. Însă, actul cu pricina nu a trecut de şedinţa extraordinară de lunea trecută, 5 iulie, când consilierii din opoziţie nu s-au prezentat la vot.

Administratorul judeţului, Vasile Negruşeri, spune că se va organiza, cât de curând, o nouă şedinţă prin care va avea loc transferul spitalului în custodia CJ. „Nu se ştie data când va avea loc acea întrunire. Preşedintele Liviu Rusu o va anunţa", adaugă Negruşeri.

Consilierii susţin altceva

Consilierii judeţeni din partea PNL şi PSD, acuzaţi că din cauza lor spitalul nu a trecut până acum în subordinea CJ, afirmă că nu se opun defel preluării unităţii şi că ar fi fost prezenţi la şedinţa din 5 iulie dacă ar fi ştiut din timp. „La ora 12.10 m-a sunat un consilier judeţean din partea PD-L să-mi spună că la ora 13.00 este şedinţă extraordinară. Acesta nu ştia care este ordinea de zi. Vă daţi seama? Lumea trebuie să ştie că sunt consilieri judeţeni care nu locuiesc în Bistriţa şi trebuie să fie anunţaţi din timp ca să ajungă. Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut la şedinţă un consilier PD-L din Rodna, localitate aflată la zeci de kilometri de Bistriţa. Acesta mi-a spus că ştia cu o zi înainte. Dacă lucrăm aşa, nu o să fie veci armonie în Consiliul Judeţean!", afirmă Dorin Popescu, consilier judeţean din partea PNL.

Înfiinţarea unei comisii, mărul discordiei

La fel văd lucrurile şi consilierii PSD. „Noi am explicat că nu avem nimic împotriva preluării Spitalului Judeţean. Ceea ce ne-a deranjat pe noi este modul de lucru al preşedintelui CJ. Nu e posibil să fim anunţaţi cu o oră înainte, unii dintre noi chiar cu 30 de minute înainte", spune Daniel Suciu, consilier judeţean din partea PSD.

Acesta mai zice că totul a început la şedinţa ordinară din 30 iunie. Atunci, consilierii PNL şi PSD au cerut să li se spună cât costă întreţinerea Spitalului Judeţean într-o lună şi dacă acel contract cu Casa Judeţeană de Asigurări Sociale acoperă cheltuielile lunare ale unităţii. „Trebuie să ştim dacă CJAS nu le acoperă în totalitate ca să vedem care va fi contribuţia lunară a CJ în aşa fel încât să nu existe ulterior probleme", precizează Daniel Suciu. El spune că Spitalul Judeţean are o datorie de 1,8 milioane de lei, pe care Ministerul Sănătăţii o va achita în momentul predării.

În plus, consilierii din partea PNL şi PSD au cerut în obişnuita şedinţă lunară, care a avut loc pe 30 iunie, înfiinţarea unei comisii de verificare a lucrărilor executate de CJ. „Sunt lucrări la muzeu, la Casa Argintarului, sunt licitaţii care au loc şi noi nu ştim nici în ziua de astăzi", adaugă Dorin Popescu.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică BN, doctorul Anca Andriţoiu, afirmă că se aşteaptă aprobarea CJ, după care totul va merge de la sine. „Decizia CJ nu ne afectează activitatea medicală. Noi funcţionăm normal. Nu ştiu când vom terce în subordinea Consiliului,dar aceasta e doar o problemă de timp", este de părere directorul Spitalului Judeţean, doctorul Mircea Gelu Buta.

O situaţie asemănătoare celei de la Bistriţa se întâlneşte la Sibiu. Consilierii judeţeni sibieni au spus că sunt de acord cu preluarea spitalului, dar vor să ştie înainte de preluare care sunt datoriile unităţii.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat săptămâna trecută că se va face o analiză, iar acolo unde autorităţile locale nu sunt interesate în implicarea în coordonarea managementului unităţilor sanitare cu paturi, se va lua în considerare oportunitarea păstrării acelor unităţi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite