Bistriţa: Ghid de oraş - Prăjituri după un reţetar din 1864

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Ghid de oraş - Prăjituri după un reţetar din 1864
Bistriţa: Ghid de oraş - Prăjituri după un reţetar din 1864

Cofetăriile din oraş ascund reţete şi specialităţi inedite. De la ingredientele naturale mixate după un reţetar din 1864 până la parăjiturile „zeilor”, făcute după reţete greceşti, toate se găsesc la cofetăriile din Bistriţa

Dacă nu aţi mai simţit de mult gustul unei prăjituri într-o ambianţă specială, e timpul să daţi o tură pe la cofetăriile din oraş. Aveţi de ales între tradiţie şi modernitate – între nostalgia prăjiturilor după reţetele „bunicii” şi ineditul unor experimente „dulci” exotice şi îndrăzneţe.

Povestea reţetarului de la Perla

Perla este cofetăria copilăriei bunicilor noştri, unde pe vremuri se bea nechezol în loc de cafea. Genica Stanciu, actuala proprietară a cofetăriei, are 62 de ani şi îşi aminteşte de cofetărie de când era o copilă. Mai târziu, când a lucrat ea însăşi acolo, primul proprietar al cofetăriei avea 87 – 88 de ani şi venea în fiecare zi la cofetărie cu flori. Dar într-o zi i-a adus  un cadou pe care nu avea să-l uite niciodată: un reţetar din 1864. După acesta se prepară încă prăjiturile  de la Perla. „E singura cofetărie care lucrează cu ingrediente naturale, nu cu prafuri şi aditivi. Foile sunt de casă, cremele sunt de casă, mierea de albine e miere de albine, nucile sunt nuci, gemurile şi dulceţurile sunt făcute de noi”, spune Genica. Specialitatea casei la Perla este prăjitura „Perla”, care se face doar  iarna, şi conţine fructe confiate, în sepcial, portocale, atât coaja cât şi miezul.

O dată la şase luni se schimbă reţeta


În timp ce Perla este recunsocută pentru tradiţia ei, lanţul de cofetării  Cristina este exact contrariul. Obiectivul echipei care lucrează aici este să schimbe specialităţile o dată la şase luni şi să vină tot timpul cu noutăţi. Ultima dată, aceştia au scos pe piaţă o linie de prăjituri după reţete greceşti, învăţate chiar de la un cofetar din ţara zeilor. Trufe, ambasador, prăjitura cu iaurt şi căpşuni, crema royal, baclava, profiterol se numără printre specialităţile care pot fi gustate la „Cristina”. Specialitatea casei este Tortul „Amalia”, cu ciocolată, vişine şi charlotă de cafea.  
„Deviza noastră este calitatea şi  materia primă naturală. Încercăm să ne formăm o echipa de cofetari tineri. Vrem să ne distingem şi încercăm să fim mai mult decât ce este pe piaţă”, spune Cristina Istrate, proprietara lanţului de cofetării.        
Foto: Prăjiturile cofetăriilor din oraş au poveştile lor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite