Portret: Leonte Florea, colecţionarul de păsări rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are o impresionantă colecţie de păsări de diverse rase. Spune că păsările sale sunt unice  nu doar în judeţ, ci şi în ţară şi că doar un colecţionar din Suceava îl egalează. Şi-a descoperit pasiunea pentru înaripate  de când avea doar 12 ani.

Leonte Florea a împlinit de curând 63 de ani, dar refuză să-i arate. Cu o vitalitate impresionantă, colecţionarul este iute, glumeţ şi mereu dispus să-ţi povestească cum i-a fost viaţa şi cum a început să crească păsări, „Păsările îmi sunt dragi de când mă ştiu. De mic mai făceam schimburi cu alţii. După aceea 30 de ani m-am ocupat de oi,  cu încă trei camarazi aveam în total  700 de capete. În grijă . N-a fost uşor, aveam răspundere, gestiune, dar a fost frumos. Aşa îmi place să trăiesc, să fiu mereu activ. Dacă nu aş avea nimic de făcut, eu aş muri", mărturiseşte cel mai apreciat columbofil din judeţ.

De meserie însă , Leonte Florea e croitor. A şi profesat, însă n-a fost făcut  pentru munca cu metrul şi foarfeca. A fost şi şef pe la procesatorii de materiale reciclabile , la Remat, însă atunci când povesteşte despre viaţa sa profesională, discuţie începe şi se termină cu porumbeii.

Expoziţia personală adună peste 300 de păsări

În 1970 s-a înscris în Asociaţia Columbofilă Heniu Bistriţa cu rasele de porumbei pe care le deţinea pe atunci : Rândunele, Voltaţi, Blondineti şi Carieri. Iar apoi,  pe oriunde mergea, expoziţii, concursuri, vizite, excursii, în ţară şi străinătate, Leonte Florea aducea câte un membru nou în ceea ce numeşte „marea lui familie de înaripate ".

Acum are peste 300 de înaripate. Pe lângă porumbei de rasă, crescătorul se mai laudă cu păuni spanioli, fiecare cu femelă şi zeci de pui, fazani din rasele Dimant, Argintiu, şi Portocaliu,, găini de rasă, de la japoneze la săpeciile brachman german şi de mătase. Apoi din familia zburătoarelor sale mai fac parte  raţe mandarine, perdise spaniole , prepeliţe, papagali  din multe rase,  peruşi, micuţe cinteze şi câte şi mai câte.

Cel mai valoros porumbel, Zburătorul de Siria

Pasionat de speciile rare, Leonte Florea se laudă cu zeci de porumbei din toate rasele : „începând cu Zburătorul de Siria, ce zboară 7 fără oprire, am aproape toate speciile rare : Maria Stuart, Lahore, apoi Voltat alb, roşu, albastru, negru, alb cu coadă neagră şi indian. Am şi toboşar german si francon, King, pe toate le puteţi vedea aici.  „Cei mai valoroşi sunt Zburătorii de Siria. Este cel mai scump porumbel de rasă , cu 100 de euro cumperi un pui" , adaugă bărbatul. Iar Leonte Florea are zeci de exemplare. În ţară, doar el şi încă un crescător din Suceava deţin aşa ceva.

Noii veniţi, 2 saptămâni în carantină

Impresionanta colecţie a lui Leonte Florea este îngrijită la „conacul său", o cabană din cartierul  Unirea. „Sunt slugă aici şi musafir acasă " glumeşte nea Leonte. Toată ziulica şi-o petrece la cabana aflată la niciun kilometru de casă : „Aici e ca într-o fabrică, tot detaliul are rostul său, toate sunt la locul lor. Până să intre în familie, orice pasăre are de trăit cam două săptămâni, într-o carantină, o colivie izolată".

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite