Pompierii donează sânge pentru a face cadouri copiilor nevoiaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paramedicul Toader Scuturici (stânga) şi pompierul Ioan Blaga (dreapta) au donat sânge
Paramedicul Toader Scuturici (stânga) şi pompierul Ioan Blaga (dreapta) au donat sânge

Pompierii năsăudeni au donat astăzi sânge pentru a face cadouri de Moş Crăciun sărmanilor din comunele învecinate. Deşi cu 25% mai săraci decât anul trecut, pompierii din Năsăud au găsit o soluţie pentru a respecta tradiţia de a face cadouri nevoiaşilor: ei au donat sânge, iar cu bonurile alimentare primite vor cumpăra daruri.

Pompierii năsăudeni fac de ani buni cadouri de Moş Crăciun nevoiaşilor din comunele învecinate, însă, cum anul acesta li s-a tăiat 25% din salariu, nu au mai avut bani de daruri. Aceştia au venit, de dimineaţă, la Centrul de Transfuzii din Bistriţa însoţiţi de comandantul lor, Tudor Suciu, donator vechi. Tot el a avut şi ideea acestui gest. „Obişnuiesc să donez sânge de mulţi ani. Am venit prin primăvară, iar în timp ce mi se recolta sânge, asistenta mi-a spus că au mare nevoie de donaţii. Atunci m-am gândit să-mi întreb colegii pompieri dacă nu ar fi interesaţi", povesteşte comandantul Suciu.

Sânge în loc de bani

Acesta mai afirmă că este prima dată când se pompierii donează în grup. Dintre cei 95 de pompieri câţi sunt la Năsăud, 35 s-au hotărât să doneze sânge în loc de a da bani pentru nevoiaşi. „Unii au spus că nu dau bani deoarece salariile au fost reduse cu 25% şi au zis că mai bine donează sânge. Alţii vor da câte 10 lei, aşa cum se obişnuieşte la noi, în fiecare an, de Paşte şi de Crăciun", adaugă comandantul Suciu.

Unii dintre ei au copii acasă şi ştiu ce înseamnă bucuria unui copil când i se oferă un dar. „Este prima dată când donez sânge şi o fac pentru că nimic nu e mai frumos decât să dăruieşti mai ales celor care nu au. Am copii acasă şi ştiu ce înseamnă zâmbetului unui copil când îi dai un cadou. Mai bine am donat sânge decât să dau bani", mărturiseşte Ioan Blaga, un pompier în vârstă de 38 de ani.

Colegul său, paramedicul de 23 de ani, Toader Scuturici, a fost astăzi la Bistriţa. El spune că a donat nu numai pentru că e un gest nobil, ci şi pentru că acesta este modul prin care el vrea să ajute. „Şi mie mi-ar plăcea să primesc sânge dacă mi s-ar întâmpla ceva", adaugă paramedicul.

Tradiţie „continuată" cu sânge

Darurile lor vor ajunge la sărmanii din comunele învecinate Năsăudului. Cu banii strânşi de la pompieri şi cu tichetele alimentare primite în urma donării, pompierii vor cumpăra dulciuri pentru copii şi alimente pentru vârtsnici. „Dulciurile şi alimentele le vom împărţi pe 22 decembrie celor din localitatea Bichigiu, comuna Coşbuc", adaugă Tudor Suciu. Pompierii vor veni şi mâine şi poimâine la Bistriţa pentru a dona sânge.

Sângele lor va salva peste 90 de vieţi

Cei de la Centrul de Transfuzii din Bistriţa au fost surprinşi de gestul pompierilor. „E foarte nobil ce fac ei. Mai multă lume ar trebui să facă la fel. Cele 35 de pungi de sânge sunt suficiente pentru a salva peste 90 de vieţi. Frumos!", susţine purtătorul de cuvânt al Centrului, Marius Cîrcu. Cea mai mare lipsă de sânge este AB IV negativ.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite