Poliţia face cursuri de vară pentru zeci de adolescenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii le-au ţinut ieri elevilor lecţia despre arme
Poliţiştii le-au ţinut ieri elevilor lecţia despre arme

Elevi, selectaţi din toate liceele, sunt şcoliţi de poliţişti toată vara. În septembrie cursanţii de la poliţie dau examene final, iar cei care trec devin voluntari la IPJ

Poliţiştii din Bistriţa au organizat un soi de tabără de vară pentru liceeni, la finalul căreia absolvenţii vor avea posibilitatea să devină voluntari şi să lucreze cot la cot cu oamenii legii. Cursurile, ţinute pe rând de specialiştii de la departamentele de arme şi muniţii, investigaţii criminale, circulaţie şi prevenţie au început din primele zile ale lunii iulie şi se vor termina în septembrie. La final copiii vor fi chemaţi să dea examen, iar cei care trec, devin voluntari ai poliţiei cu diplomă, insignă şi vestimentaţie specifică: „le vom face tricouri, veste reflectorizante şi vor primi diplome. Sperăm să se aprobe o finanţare de către ATOP pentru aceste echipamente, s-a solicitat în jur de 10 mii de lei", explică Mihaela Moldovan, ofiţer sociolog în cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud.

Cursuri despre arme, muniţii şi petarde

Poliţiştii îmbină cursurile teoretice cu lecţiile practice, iar cei 40 de liceeni sunt entuziasmaţi de aproape tot ceea ce învaţă, Cursul despre arme, muniţii şi petarde, ţinut ieri  a fost de departe cel mai atractiv de până acum, mai ales că poliţiştii le-au adus ca material didactic mai multe arme, dar şi planşe despre materialele pirotehnice legale şi ilegale.  „Dacă vă confruntaţi cu vreo situaţie în care să fiţi ameninţat cu arma, chiar dacă aveţi suspiciunea că e de jucărie, nu faceţi pe eroii. Sunaţi când puteţi să o faceţi  la 112 şi anunţaţi ce se întâmplă", le-a spus Daniel Martura, agent principal la arme şi muniţii. Iar exemplele despre cazurile în care adolescenţii le-au dat o mână de ajutor poliţiştilor au condimentat prelegerile: „Nu vă temeţi să sunaţi la 112 dacă aveţi suspiciuni legate de folosirea unor arme, chiar dacă s-ar putea să vă înşelaţi. Am avut un caz în care doi liceeni din Năsăud, carora li s-a părut ciudat comportamentul unui vecin au sunat la poliţie. S-a dovedit că omul braconase şi avea căprioara în casă", le-a explicat Martura.

Unii vor să fie poliţişti

Liceenii vor să afle cât mai multe despre viaţa din poliţie, şi printre cursurile la care abia aşteaptă să participe  sunt cele de la mascaţi sau de la poliţiştii din Departamentul Rutier. „Vreau să fac şcoala de poliţie pe viitor. De abia aştept să urc într-o maşină de la Circulaţie, îmi place foarte mult munca lor. De altfel prietenul meu este absolvent al şcolii de poliţie de anul acesta. Din păcate nu au fost posturi, însă sunt convinsă că situaţia se va rezolva pe viitor", spune Lavinia Cicoi, o elevă de 16 ani , care face zilnic naveta de la Dumitra pentru a participa la cursuri. Iulia Costin are 16 ani şi este fiică de pompier. Vrea să urmeze medicina militară şi este convinsă că acesta cursuri sunt un bun punct de pornire: „sunt interesante cursurile. Nu sunt plictisitoare deloc", spune adolescenta primele impresii.  

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite