Poliţia concediilor verifică bolnavii
0De mâine, echipe mixte formate din reprezentanţi ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) şi poliţişti vor demara controalele la domiciliul persoanelor care se află în concediu medical.
Potrivit preşedintelui CAS, Szekely Vilhelm, toată luna trecută, au fost verificaţi medicii de familie din judeţ, pentru a vedea dacă au eliberat justificat adeverinţele de concediu medical. „Nu au fost sesizate nereguli la niciun medic de familie până acum. De săptămâna viitoare, două echipe de control verifică şi activitatea medicilor, dar şi pe cei care au solicitat concediu medical, pentru a vedea dacă sunt la domiciliu în intervalul orar specificat. Noi avem datoria să solicităm Inspectoratului Judeţean de Poliţie să ne sprijine în aceste controale", a spus preşedintele CAS Bistriţa-Năsăud.
8.900 de concedii în primele trei luni
Potrivit unui raport al CAS, bistriţenii au fost destul de bolnavi în primele trei luni ale anului. Astfel, instituţia a primit aproape 8.900 de solicitări de concedii medicale care au totalizat aproximativ 58.000 de zile. Pentru aceste concedii, din fondurile de sănătate s-au decontat aproape 2.800.000 de lei. Szekely Vilhelm spune că situaţia concediilor pentru luna aprilie nu este definitivată încă, dacă crede că , în ultimele două luni, numărul concediilor medicale au scăzut, iar tendinţa se va menţine şi pentru lunile de vară. „În urma controalelor, dar şi a sancţiunilor majorate prin ordonanţa 36, cred că vor fi mai puţine concedii medicale şi pe perioade mai scurte de timp", a mai explicat preşedintele CAS.
La finele lunii aprilie, Ministerul Sănătăţii a dispus noi reguli de eliberare a concediilor emdicale şi a dublat cuantumul amenzilor pentru cei care nu respectă aceste măsuri. Pe baza unei ordonanţe de guvern, pacienţii care au solicitat un concediu medical vor fi verificaţi la domiciliu pentru a se vedea dacă, realmente, au nevoie de îngrijiri medicale. În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.
Pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie, să ceară un concediu medical şi să semneze o declaraţie pe propria răspunedere în care precizează adresa la care poate fi găsit pe perioada concediului, în intervalele orare 08.00-11.00; 12.00-17.00 şi 18.00-20.00. Dacă echipa de control nu-l găseşte la domiciliu, iar pacientul nu poate justifica, prin documente medicale, că a fost plecat la tratament, acesta nu mai primeşte indemnizaţia din partea CAS. Şi medicii vor fi amendaţi dacă eliberează concedii medicale nelegale cu amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei.
Prin aceste măsuri, Ministerul Sănătăţii estimează că se vor reduce cheltuielile cu acest tip de concediu cu până la 20 la sută, la nivelul întregii ţări.