Picturi ale sasului Norbert Thomae, expuse la Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a marca cea de-a XX-a reuniune a saşilor transilvăneni, plecaţi în 1944, Muzeul Judeţean organizează o expoziţie semnată "Norbert Thomae", un artist local care nu este prea cunoscut, deşi viaţa sa şi o bună parte dintre lucrările sale se leagă de Bistriţa.

Iubitorii de frumos sunt aşteptaţi de astăzi, timp de o lună, la două expoziţii găzduite de muzeul bistriţean. Prima se numeşte "Norbert Thomae" după numele unui artist local a cărui operă care nu e foarte cunoscută. A doua manifestare, "Acasă... încotro?", recompune, prin imaginile şi documentele expuse, evoluţia comunităţii germane din zona Bistriţei între anii 1918 şi 1948, cu accentul pe plecarea saşilor din toamna lui 1944.

S-a inspirat din arta populară

Norbert Thomae s-a născut la Bistriţa în 1877, a studiat arta la Budapesta. Din 1912, Thomae a fost profesor de desen la Gimnaziul săsesc din Sebeş, iar în 1927 a revenit în oraşul natal, unde le-a dat lecţii de desen copiilor care învăţau la Gimnaziul Evanghelic din Bistriţa (actualul colegiu naţional "Liviu Rebreanu"). Acolo a predat până la evacuarea din toamna anului 1944. După câţiva ani petrecuţi prin Austria, din 1949 s-a stabilit la Schwäbisch Gmünd, în Germania.

Thomae pictează peisaje, portrete, natură moartă, artistul inspirându-se din arta populară săsească, fapt observat din motivele şi coloritul lucrărilor sale. La Bistriţa vor fi expuse 56 de picturi. Cu toate că vernisajul celor două expoziţii a fost programat astăzi, la ora 17.00, bistriţenii le pot admira timp de o lună.

Expoziţie în colaborare cu un muzeu din Germania

Cele 56 de picturi ale lui Norbert Thomae sunt expuse cu ajutorul Muzeului Saşilor Transilvăneni din Gundelsheim, Germania. "Unele lucrări fac parte din colecţia acestui muzeu din străinătate, dar şi din colecţii particulare care sunt expuse, în premieră, la Bistriţa", afirmă  cercetătorul bistriţean Corneliu Gaiu, unul dintre cei care s-au ocupat de organizarea manifestărilor.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite