Pictorița Florica Prevenda în expoziție retrospectivă la Bistrița

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica Evanghelică din Herina va găzdui mâine expoziția artistei Florica Prevenda. Evenimentul este o retrospectivă a activității artistei și cuprinde lucrările ei din ultimii 12 ani de creație

Galeria de Artă Arcade 24 de la Bistrița și Biserica Evanghelică din Herina vor găzdui în această perioadă expoziția retrospectivă de pictură a artistei Florica Prevenda, cetățean româno-american cu rezidență în ambele țări. Expoziția de la Bistrița este, pentru Prevenda, a doua mare expoziție din ultimii zece ani în România, după cea de la Palatele Brâncovenești, în 2008. Artista își expune acum lucrările realizate în ultimii 12 ani, reprezentative pentru mai multe cicluri de creație: „Chipuri fără chip", „Umbre ale prezentului", „Timp regăsit" și „Serenity", tematici care, mărturisește ea, sunt o prelungire a existenței sale.

A ales un spațiu sacru

Pictorița a ținut ca pe lângă Arcade 24 să abordeze și un spațiu neconvențional: Biserica Evanghelică de la Herina, unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice romanice (1250-1260), păstrate în Transilvania. „Artista a ținut foarte tare să expună într-un spațiu sacru. Expoziția este o provocare atât pentru public, cât și pentru artist, pentru că ea va evoca acolo persoana față în față cu spațiul sacru", explică Oliv Mircea, critic de artă. Vernisajul de la Herina va avea loc sâmbătă, de la ora 11.00, în lăcașul de cult care poate fi văzut la intrarea în localitate, pe culmea dealului.

Suprafețe în alb și negru

Florica Prevenda s-a născut în localitatea Dor Mărunt din Călărași, într-o familie de aromâni, care a suferit din cauza persecuției în perioada regimului comunist. A absolvit Academia de Artă din Iași și s-a format în atmosfera Liceului „Nicolae Tonitza" din București, unde are și atelierul în prezent. Aceasta abordează desenul, colajul, suprafețele mari, neconvenționale și o cromatică rezumată la gri, alb și negru, prin care exprimă întreaga gamă de emoții și anxietăți care frământă omul contemporan. A avut numeroase expoziții în Belgia și Olanda, dar și în Polonia, Germania, Canada, Statele Unite și altele.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite