Piaţa terenurilor în Bistriţa a îngheţat de aproape un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţiile imobiliare se plâng că n-au mai vândut terenuri de câteva luni.O analiză efectuată de experţi imobiliari prognozează conservarea preţurilor la terenurile din zone centrale ale Bistriţei şi o scădere de 35% la periferie

Tranzacţiile cu terenuri în Bistriţa înregistrează scăderi ale tranzacţiilor nemaintâlnite în ultimii ani. Agenţiile imobiliare se plâng că n-au mai făcut tranzacţii pe acest segment de anul trecut şi că vânzările, câte au mai rămas, s-au mutat la mica-publicitate. Experţii în evaluări imobiliare susţin însă că piaţa, deşi mult mai anemică decât anii trecuţi, se mai mişcă. Agenţii imobiliari au constatat şi că vânzătorii, cu excepţia situaţiilor de urgenţă, ţin de preţ şi nu vor să reducă din pretenţii :„Situaţia este critică la terenuri. Practic, ultima tranzacţie cu un teren am intermediat-o în octombrie anul trecut, aproape că se va împlini un an de când n-am mai vândut nimic„, spune Andreea Suciu, agent imobiliar la Stanca Imobil. Iar atunci a fost vorba despre o situaţie de urgenţă :„ca să vă faceţi o imagine, şi atunci am intermediat vânzarea pentru un client mai vechi care  a vândut la 6000 de euro arul un teren pe care în 2008 l-a cumpărat cu 10000 de euro un ar", explică agentul imobiliar , care este convins că vânzătorii care mai reuşesc să vândă nu mai apelează la intermediari : „cred că vând direct prin mica publicitate, acum se uită şi la un euro când vine vorba de comisionul de intermediere" spune reprezentanta Agenţiei Stanca Imobil.

Adio tranzacţii speculative

Experţii imobiliari susţin că una dintre cauzele numărului extrem de scăzut de tranzacţii în Bistriţa o reprezintă pierderea interesului pentru vânzările speculative pe segmentul terenurilor, odinioară, extrem de profitabile : „Acest fenomen se întâmplă deoarece preţurile au ajuns la un nivel foarte ridicat si oferta este tot mai restrânsă pe acest domeniu. Cei care achiziţionează terenuri nu o fac cu scopul de a le revinde, ci pentru a dezvolta proiecte imobiliare, dar şi acestea întâmpină dificultăţi datorate lipsei finanţărilor„, explică un studiu care analizează evoluţia pieţei imobiliare din Bistriţa, realizat de Darian DRS, o companie de expertiză care a  realizat un studiu naţional. Potrivit lui Claudiu Pavelea, coordonatorul studiului din Bistriţa cele mai căutate terenuri pentru case de locuit rămân în zonele rezidenţiale consacrate precum  Unirea, Valea Ghinzii, Viişoara,:  „pe zona Unirea se vinde cam la 50 de euro metrul pătrat, în timp ce anul trecut merge la 130 de euro, iar în zona Livezile sau Şieu-Măgheruş se poate cumpăra chiar şi la 16 euro , în vreme ce anul trecut se vindea la 35-40 euro. Evaluatorul susţine că tranzacţii cu terenuri se mai fac chiar dacă nu la nivelul anului 2008 : „Ştiu că au fost pe lângă tranzacţiile mici şi câteva mari anul acesta : este vorba de baza ACI, cumpărată de Rombat sau de terenul de la CPL achiziţionat de Metropolis„, spune evaluatorul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite