Piaţa imobiliară din municipiu nu dă semne de revenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că apartamentele din Bistriţa s-au ieftinit chiar şi cu 40% nu există cumpărători.

Apartamentele noi  din Bistriţa s-au ieftinit cu până la 35% la sută, iar cele care se află în blocurile de cărămidă sunt mai ieftine cu aproape 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 
Explicaţia este una simplă: ieftinirea vine pe fondul crizei financiare, care i-a făcut pe proprietarii de locuinţe să scoată la vânzare apartamente cu preţuri tentante.  „Proprietarii au realizat că trebuie să mai lase din preţ. Nu este destul însă. Trebuie să conştientizeze că s-a produs o ruptură între 2008 şi 2009 şi că nu mai pot să mai ţină de preţuri, dacă vor să vândă“ , spune Nelu Bonău, expert imobiliar. În ciuda ieftinirii, bistriţenii nu se înghesuie să îşi cumpere apartamente la preţ de criză. „Cerere există, încă una foarte mare, dar oamenii nu au lichidităţi. Unii se bazează pe împrumuturile de la bănci, dar până ce nu va scădea dobânda, nici oamenii nu îşi vor putea scoate bani din bancă pentru a-şi putea cumpăra o casă“, spune Gabi Şteţcu, agent imobiliar.


Şanse de revenire, peste 5 ani


Dacă în alte oraşe din ţară piaţa imobiliară dă semne de dezmorţire, în Bistriţa piaţa imobiliară stagnează. „Piaţa este ca şi jocul moldovenesc: «tot pi loc, pi loc, pi loc». Eu cred că anul viitor va fi şi mai trist decât acum. Probabil că lucrurile vor reveni la normal undeva peste vreo 5 ani“, spune Nelu Bonău, expert imobiliar.


Au rămas cu buza umflată


Cel mai mult de suferit de pe urma stagnării pieţei imobiliare au micii investitori care şi-au ridicat blocuri şi acum au rămas cu apartamentele nevândute. Este şi cazul Victoriţei Cornea din Bistriţa care anul trecut şi-a investit toţi banii obţinuţi din vânzarea unui apartament în Spania în imobiliare în Bistriţa. La sfatul unor prieteni şi-au construit un imobil cu patru apartamente în cartierul Viişoara.  Investiţia s-a dovedit a fi una neprofitabilă, pentru că oamenii nu au reuşit încă să vândă niciun apartament. „Deocamdată avem doar promisiuni. Sperăm totuşi să vindem măcar un apartament până de Crăciun“, menţionează Victoriţa Cornea. Există însă şi excepţii. Agentul imobiliar Marius Negrea, a reuşit să vândă de curând mai multe apartamente într-un imobil de locuinţe de pe Împăratul Traian. „Noi sperăm că piaţa se va mişca încet, încet, dar cumpără doar cei care au nevoie“, spune Marius Negrea, agent imobiliar. 



Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite