Piaţa Decebal, invadată de comercianţi cu butaşi de flori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De câteva zile, tarabele din piaţă sunt pline de butaşi pentru diferite flori şi vânzările merg foarte bine. La preţuri între 7 şi 10 lei pachetul, florile au trecere mai ales la sfârşit de săptămână.

Comercianţii aduc florile din import şi le vând cu ceva lei în plus, ca să facă un ban în vremuri de criză. Cei mai mulţi au afaceri de familie şi spun că florile sunt o afacere de câteva luni. Luciana Precup, unul dintre comercianţii din Piaţa Decebal din Bistriţa, spune că vinerea şi sâmbăta are cele mai multe vânzări pentru că lumea face cumpărături înainte de a pleca la ţară, la părinţi sau bunici. În plus, ea are cele mai mici preţuri din piaţă. Luciana aduce florile din Ungaria, unde le cumpără cu 5 lei bucata, iar aici le vinde cu 7 lei pachetul. „Dacă nu am trăi vremuri de criză, nu aş face ce fac. Financiar, chiar nu merită, dar, cum am nevoie de bani, trebuie să-mi câştig cumva existenţa şi de aceea vând butaşi de flori", mărturiseşte femeia. În mica ei afacere, una de familie, o ajută şi soţul, Gavril Precup. Cei doi locuiesc în Bistriţa, dar sunt originari din satul Dumbrăveni, comuna Ciceu-Mihăieşti. Acolo ei au o casă înconjurată de tufe trandafiri, casă a cărei fotografie o arată bistriţenilor ce stau pe gânduri dacă să cumpere sau nu flori de la ei.

Bistriţenii cer sfaturi despre cultivarea florilor

În toţi cei 3 ani de când vine butaşi de trandafiri şi bulbi de dalii, gladiole şi begonii, vânzătoarea spune că a avut parte de clienţi care de care mai mofturoşi. „Oamenii sunt neîncrezători şi mă întreabă cum sunt bulbii, dacă ies din pământ, dacă trandafirii vor avea culoarea din poza de pe ambalaj, dacă înfloresc anul acesta şi tot aşa. Îmi pun o grămadă de întrebări", explică femeia. Aceasta adaugă că afacerea cu flori o va mai duce încă două luni, după care va trece la fructe. Bistriţenii care apreciază aceste flori spun că le folosesc pentru ornarea caselor. „Nu am mai luat niciodată trandafiri. Cred că sunt frumoşi lângă casă, iar un strop de culoare nu strică niciodată", este de părere Raluca Manolache, un economist de 29 de ani.

Casetă - sfaturi practice:

 - groapa în care se plantează trebuie să aibă o adâncime între 50 şi 80 de centimetri

-  rădăcina se plantează intergral în pâmânt

-  pentru o  bună dezvoltare a plantei se foloseşte îngrăşământ pentru flori

-  câteva zile se udă constant

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite