Peştera Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei va fi reabilitată cu peste un milion de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin-Trandafil Theodorescu are grijă de Peştera Tăuşoare din 2000
Crin-Trandafil Theodorescu are grijă de Peştera Tăuşoare din 2000

Infrastructura de acces în Peştera Izvorul Tăuşoarelor din Munţii Rodnei va fi reabilitată cu peste un milion de lei, majoritatea bani europeni, prin acelaşi proiect urmând să fie făcute studii geologice, geomorfice, de climă şi hidrografie pentru conservarea speciilor existente în arealul acesteia.

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a semnat, joi, contractul de finanţare al proiectului "Sistem de management eficient al sitului de importanţă comunitară şi ariei protejate de interes natural Peştera Izvorul Tăuşoarelor" a cărui valoare este de 1,17 milioane de lei, potrivit Mediafax.

Din această sumă, 90 la sută reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi 10 la sută finanţare nerambursabilă de la bugetul de stat.

Obiectivul general al proiectului este realizarea unui cadru de management eficient al ariei protejate de interes naţional Peştera Izvorul Tăuşoarelor şi conservarea biodiversităţii, habitatelor naturale şi speciilor existente în areal.

"Proiectul prevede reabilitatea infrastructurii de acces în peşteră, cartarea şi realizarea de studii geologice, geomorfice, de climă şi hidrografie şi pune un accent ridicat pe conştientizarea importanţei ariei protejate şi a biodiversităţii acesteia pentru comunitatea locală şi ştiinţifică", se arată într-un comunicat al CJ Bistriţa-Năsăud.

Proiectul va fi implementat timp de doi ani şi jumătate, iar beneficiarul proiectului este CJ Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Potrivit unor informaţii postate pe site-ul Complexului Muzeal Bsitriţa-Năsăud, Peştera Izvorul Tăuşoarelor are o succesiune de galerii care se întind pe aproape 17 kilometri şi o diferenţă de nivel de 413,5 metri. Intrarea în peşteră se află la altitudinea de 950 de metri. Peştera are un sistem hidrografic subteran interesant, rar întâlnit, şi o faună variată ce îi conferă o mare valoare ştiinţifică.

"Descoperită în 1955 de învăţătorul Leon Bârte, peştera de la Izvorul Tăuşoarelor nu a întârziat să suscite interesul specialiştilor speologi şi din domeniile conexe, datorită caracteristicilor aparte ale acestui endocarst. În faza iniţială de explorare, această peşteră nu beneficia de un statut special de protecţie.

Intrarea era neprotejată şi abia în anul 1970 s-a realizat o primă poartă din lemn", se arată pe site-ul instituţiei.

Peştera Izvorul Tăuşoarelor se bucură de clasa de protecţie A. Ea poate face doar obiectul explorărilor speologice, cercetării ştiinţifice sau turismului ecologic, pe bază de autorizaţii şi în limitele stabilite de regulamentele şi planurile de management.

În 2007, Peştera Izvorul Tăuşoarelor a fost integrată în Reţeaua Ecologică Europeană Natura 2000, iar în 2010 dată în custodie Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite