Bistriţa : Performanţa se plăteşte ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Performanţa se plăteşte ieftin
Bistriţa : Performanţa se plăteşte ieftin

Un premiu naţional la sesiunea de comunicări se răsplăteşte cu 110 lei .Trei elevi bistriţeni cu distincţii naţionale nu au bani nici pentru câteva zile de vacanţă

Trei elevi din Bistriţa, de la Colegiul Infoel a revenit, de curând, de la o sesiune naţională de comunicări, organizată la Sibiu, în perioada 7-11 iulie. Radu Damian, Alin Nicula şi Vlad Rusu au câştigat premiile întâi, doi şi, respectiv o menţiune, pentru lucrările de cercetare prezentate. Deşi, împreună, copiii au investit în jur de 1.500 de lei pentru a suporta cheltuielile de depalsare în teren, pregătirea lucrărilor şi susţinere lor, aceştia s-au întors acasă cu premii ce nu le acoperă decât a zecea parte din cheltuiele făcute. Situaţia lor scoate la iveală problema susţinerii copiilor cu rezultate la învăţătură.

Performanţă pe bani puţini şi eforturi mari


Radu Damian este elev în clasa a IX-a la Colegiul Infoel şi cel care a câştigat premiul I. „Am participat cu lucrarea «Monitorizarea calităţii apei lacului Colibiţa »”. Am lucrat cu un coleg, Paul Cionca, dar numai unul dintre noi s-a putut prezenta la faza naţională, din lipsă de fonduri.  Lucrarea de cercetare a presupus multă muncă de teren, analize de laborator şi ore întregi de documentare. A durat câteva săptămâni până am finalizat-o. Nu mai vorbesc de banii investiţi. Deplasările la Colibiţa le-am făcut pe banii noştri, cu maşinile părinţilor sau ale colegilor”, povesteşte Radu. Acesta adaugă că premiul cel mare nu l-a impresionat deloc şi că cea mai mare realizare este satisfacţia unei munci susţinute. „Banii nu-mi ajung la nimic. În vacanţă nu merg nicăieri, probabil, la ţară, la muncile câmpului”, mai spune cu regret, Radu.

Instituţiile nu sunt cooperante

Dincolo de faptul că munca acestor copiii nu este valorificată în premiile pe care le primesc, aceştia spun că nu se bucură nici de susţinere în documentările lor. Alin Nicula a susţinut lucrarea „Parcul dendrologic din Arcalia” şi spune că a ratat la mustaţă primul loc. „La parcul dendrologic de la Arcalia nu ne-au permis intrarea în castel, deşi am insistat. La susţinerea lucrării, una dintre întrebările comisiei a fost legată de interiorul castelului. E regretabil, pentu că acest castel aparţine Universităţii Babeş Bolyai şi nu ne-a lăsat să ne documentăm mai amănunţit”, îşi aminteşte Alin, elev de clasa a X-a.
Şi profesoara care i-a coodonat pe copii crede că aceştia merită mai mult. „Şcoala nu dispune de fonduri pentru premii, iar părinţii nu au posibilităţi să le asigure vacanţe. Elevii au muncit în echipă şi s-au ajutat reciproc. Nu toţi aveau calculatoare pentru că nu au bani, dar nu au făcut de ruşine şcoala şi judeţul nostru”, spune Cristina Rusu, profesoara copiilor.

 Cum credeti că ar trebui încurajaţi copiii talentaţi?

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite