Penitenciarul se judecă pentru 115.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Penitenciarul Bistriţa a apelat la justiţie pentru a recupera banii de la patru firme. Banii reprezintă restanţe impuse firmelor în urma unor contracte de angajare a 45 de deţinuţi pentru diverse lucrări în domeniul construcţiilor.

Patru firme din judeţ au de achitat Penitenciarului Bistriţa penalităţi de aproape 115.000 de lei, pe care, însă, aceştia consideră că li s-au impus pe nedrept. SC Cipt Partener SRL şi Casa de Vis SRL îşi dispută în instanţă aceste restanţe, în timp ce firma Girom SA a plătit o parte din penalităţi. Cea de-a patra societate comercială- SC Construcţii Bistriţa SA - cu o datorie de aproape 2.400 de lei,  scapă de plată fiind declarată falimentară. Informaţia a fost făcută publică într-un comunicat dat de penitenciar.

Firmele nu vor să plătească

Lucian Ungur, managerul firmei de construcţii SC Casa de Vis Bistriţa, spune că totul a început de la ultima factură emisă în noiembrie anul trecut. „Suntem într-un litigiu acum. Aşteptăm rezultatul unui recurs la Curtea de Apel Cluj. Noi avem contracte vechi cu Penitenciarul , din 2007-2008 şi ne-au pus pe ultima factură din noiembrie 2009 penalităţi retroactive, în urma unui control fiscal. Nu am fost de acord să le plătesc şi m-au ameninţat că îmi blochează conturile firmei", a spus Ungur.

În evidenţele Penitenciarului, firma lui apare cu o sumă restantă de aproape 80.000 de lei. Tot în instanţă îşi aşteaptă un răspuns şi firma SC Cipt Partener SRL. Ioan Trăistaru, consilierul juridic al firmei, spune că Penitenciarul a înregistrat acţiunea la Tribunalul Bistriţa- Năsăud pentru încasarea unor penalităţi de aproape 40.000 de lei şi că firma a început o acţiune reconvenţională. „Dosarul e încă la instanţa de fond. Este vorba de facturi achitate, dar cu mici întârzieri", explică Trăistaru. Acesta mai spune că nici Penitenciarul nu a respectat clauzele contractelor. „Nu a trimis numărul de deţinuţi pe care l-am solicitat. Din această cauză, nu am putut finaliza lucrările la timp", a explică Trăistaru.

O treime din plată revine deţinutului

Anul trecut, 45 de deţinuţi au fost angajaţi în baza a 22 de contracte de muncă. Aceştia au realizat venituri în valoare de aproape 520.000 de lei. De regulă, angajaţii privaţi de libertate sunt plătiţi cu un salariu  de minim 600 de lei. Din aceştia bani, doar o treime îi revin deţinutului. Angajatul privat de libertate poate dispune de 90 la sută din banii pe perioada detenţiei, restul fiindu-i acordaţi la eliberare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite