Bistriţa: Pe două roţi în cinci ţări dunărene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Perdevară a parcurs 1.600 de kilometric cu bicicleta, prin cinci ţări din Europa.Expediţia cicloturistică „Danubius 2009” l-a purtat pe bistriţean prin România, Ungaria, Slovacia, Austria şi Serbia.

De la jumătatea lunii aprilie Victor, un tânăr bistriţean de 21 de ani, colindă lumea pe două roţi. A plecat din Sibiu, a trecut prin Ungaria, a ajuns la Viena şi în Serbia, totul de-a lungul a patru săptămâni de pedalat. În total, a străbătut 1.600 de kilometri, în 31 de zile, adormit în cort 25 de nopţi, a făcut peste 600 de fotografii şi a cunoscut o lume nouă, care se deschide dincolo de graniţele României. Alături i-a avut doar pe câţiva ciclişti care au pedalat cu el, pe rute din parcursul ciclistic, dar şi cele 30 de kilograme de bagaje şi echipamente pe care le-a purtat cu el. Expediţia ciclorturistică „Danubius 2009” a început la  Deva, trecând prin Timișoara, a traversat Câmpia Panonică din vestul României pe la Balaton până la Viena, urmând apoi malurile Dunării spre aval. A trecut prin Bratislava, Komarom, Budapesta și Novi Sad, până la Belgrad, de unde a revenit în țară prin Vârșeț, până la Timișoara. O mare parte din rută a urmat Traseul Cicloturistic al Dunării (DCR), parte din magistrala cicloturistică transeuropeană EuroVelo nr. 6.

A pedalat pentru o idee

Victor Perdevară este membru coordonator al Clubului de Cicloturism „Napoca”, club care există de la începutul anilor ’90 şi a vrut ca, prin această experienţă, să încerce să sensibilizeze lumea cu privire la necesitatea implementării unui proiect ciclistic şi în România, aşa cum există în Germania, Austria, Croaţia sau Ungaria. „La noi în ţară nu există trasee de asemenea anvergură şi acest lucru afectează şi turismul , mai ales în zona de sud a României. Dincolo de acest aspect, încurajez mişcarea în aer liber şi sportul, dar şi utilizarea bicicletei ca mijloc de transport ecologic cu rol recreativ și utilitar. Trebuie să ne învăţăm să avem un stil de viață activ și sănătos, să ne întereseze mai mult protecția mediului, diversitatea culturală, patrimoniu istoric și arhitectonic, pentru eco-sport și turismul activ nemotorizat”, spune Victor.

Un traseu obositor şi dificil

Expediţia pe două roţi l-a purta pe Victor prin temperaturi de peste 30 de grade cu plus şi prin vânt puternic, dar şi pe multe drumuri neasfaltate. Pe bicileta montainbike, cumpărată acum şase luni, şi-a încărcat 30 de kilograme cu echipamente pentru bicicletă, cortul de camping şi sacul de dormit. Şapte zile bistriţeanul a dormit la pensiuni sau hoteluri, restul le-a petrecut sub cerul liber, la adăpostul cortului. Spune că nu i-a fost uşor şi că a vrut, la un moment dat, să renunţe, pentru că vremea nu i-a fost prielnică. „Eram în Viena şi parcursesem 70 de kilometri în 12 ore. Vântul bătea din faţă foarte puternic şi din spate la fel. În noaptea aceea nu am putut să dorm aproape deloc în cort, iar a douazi, la ora şase, trebuia să plec spre Bratislava. Mi-am spus că, după ce ajung la Budapesta, renunţ. Dar am avut noroc şi, cum nu sunt genul de om care să nu temin un lucru odată început, am continuat”, povesteşte tânărul.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite