Bistriţa: Paşaportul pentru minori sub 14 ani, o necesitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Minorii sub 14 ani nu mai sunt incluşi în paşaportul părinţilor Cei care vor să-şi ia copiii în vacanţă peste hotare, trebuie să ştie din timp că minorii sub 14 ani au nevoie de paşaport individual chiar  şi în ţările europene

Părinţii care şi-au propus vara aceasta o călătorie în străinătate împreună cu copiii, trebuie să ştie că minorii sub 14 ani au nevoie de un paşaport individual. Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, este permisă circulaţia în toate ţările europene doar cu cartea de identitate. Însă minorii care nu au carte de identitate şi care, până acum puteau figura în paşapoartele părinţilor, sunt nevoiţi să îşi întocmească paşapoarte individuale.

Unii părinţi sunt încă surprinşi

Deşi această hotărâre a intrat în vigoare încă de anul trecut, mulţi sunt luaţi prin surprindere de acest amănunt, mai ales dacă nu călătoresc frecvent în străinătate. „Vreau să îmi iau fetiţa de 10 ani la cumpărături în Ungaria şi am fost surprinsă când am aflat că trebuie să-i fac paşaport”, spune Maria Cociş, o bistriţeancă în vârstă 37 de ani. Minorii intră, de asemenea, sub incidenţa legii privind paşapoartele biometrice. Această lege este încă în dezbatere la Camera Deputaţilor. „Sunt tare curios să văd sub ce formă vai fi aprobată legea. Probabil că i se va da cetăţeanului posibilitatea de opţiune între paşaportul electronic şi unul temporar. Paşaportul temporar este valabil un an de zile”, precizează Ioan Iacob, şef de serviciu în cadrul Biroului de Paşapoarte Bistriţa-Năsăud. Acesta subliniază, însă, că pentru deplasarea în ţări precum S.U.A. nu există posibilitate de opţiune: paşapoartele biometrice sunt obligatorii.  

Peste 1000 de minori au primit paşaport anul acesta

De la începutul anului 2009, Serviciul pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor a eliberat peste 1000 de paşapoarte pentru minori. „Întotdeauna au existat pentru minori nişte măsuri sporite în ceea ce priveşte întocmirea paşapoartelor. Din 2008, minorilor sub 14 ani nu li se mai face includerea în paşaportul părinţilor, ci trebuie să-şi facă un paşaport individual. Toţi cei cărora le expiră includerea, trebuie să-şi facă acest paşaport”, explică Ioan Iacob. În momentul în care un adult îşi întocmea paşaport, pentru includerea minorului nu se achita nimic. Pentru includerea lui ulterioară, se achita o taxă de cerere de 30 de lei şi una de includere, tot de 30 de lei. Paşapoartele individuale pentru minori costă 96.2 lei şi se eliberează de la Serviciul pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor  din cadrul Instituţiei Prefectului Bistriţa-Năsăud.

 Documente necesare pentru eliberarea paşapoartelot minorilor până la vârsta de 14 ani

1.    Cerere tip model 2, de la biroul relaţii cu publicul Camera 3
2.    Certificat naştere minor, original şi xerox
3.    Acte de identitate părinţi sau reprezentant legal, original şi xerox
4.    Taxă paşaport, achitată la sediul Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa – ghişeul 109 -110 sau C.E.C. în valoare de 96.2 RON
5.    Paşaportul anterior, dacă este cazul

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite