Bistriţa : Paşapoartele biometrice pun pe drumuri bistriţenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Paşapoartele biometrice pun pe drumuri bistriţenii
Bistriţa : Paşapoartele biometrice pun pe drumuri bistriţenii

Singurul sistem din judeţ care va stoca datele pentru noile paşapoarte va fi montat la Bistriţa. De săptămâna viitoare, cei care locuiesc în afara oraşului vor trebui să vină în municipiu, dacă au nevoie de paşaport

Săptămâna viitoare va fi inaugurat şi la Bistriţa sistemul de preluare a datelor pentru emiterea noilor paşapoarte de tip biometric. Spre deosebire de cele vechi, care puteau fie liberate de la centrele de evidenţă ale populaţiei din mai multe comune, aceste paşapoarte se vor putea solicita şi ridica doar de la sediul din Bistriţa. Paşapoartele biometrice au o valabilitate între 3 şi 5ani, costă 266 de lei şi se eliberează în termen de 20 de zile.
 
Datele personale nu pot fi citite decât de un aparat 

Elementul de noutate al noilor paşapoarte îl constituie introducerea unui mediu electronic de stocare, adică a unui cip. Acest dispozitiv va conţine informaţii detaliate despre fizionomie, dar şi caracteristici ale amprentelor de la cele două degete arătătoare. „Aceste informaţii pot fi oferite, la cerere, şi posesorului paşaportului, în momentul eliberării actului. Alte persoane care au acces la informaţiile personale sunt cei de la Paşapoarte şi Poliţia de Frontieră. Datele se citesc poziţionând buletinul la o distanţă de 10 centimetri faţă de un aparat cititor“, explică Ioan Iacob, şeful Serviciului de Paşapoarte Bistriţa -Năsăud. Acesta adaugă că  aparatul special va sosi vineri la Bistriţa şi va fi pus în funcţiune lunea viitoare. Tot luni se vor face primele fotografii digitale şi amprentări. Datele vor fi trimise apoi la Bucureşti, la centrul unic de personalizare, pentru realizarea efectivă a documentului.  „Amprentarea se face doar persoanelor care au vârsta de peste 6 ani“, a mai precizat Iacob. Noile paşapoarte conţin 50 de elemente de siguranţă, faţă de 32 câte aveau cele vechi. Taxa de eliberare a paşapoartelor biometrice este de 266 de lei, iar valabilitatea acestora depinde de vârsta posesorului. Pentru copiii mai mici de 6 ani, valabilitatea este de 3 ani, iar pentru cei peste 6 ani, paşaportul expiră după 5 ani.

Pentru situaţii speciale, există paşaportul temporar

Nu toţi cei care au nevoie de paşaport, de săptămâna viitoare, trebuie să ceară unul biometric. „Eliberăm  şi paşapoarte simple temporare, valabile 12 luni. Aceste documente se emit în regim de urgenţă, contra sumei de 196 de lei şi a unei taxe de urgenţă“, spune Iacob. Paşaportul se emite pentru cei care nu au timp să aştepte 20 de zile sau pentru cei care călătoresc în ţări în care există conflicte.

Paşaportul biometric naşte divergenţe

Claudia Armean are 23 de ani şi spune că nu i se pare scump noul paşaport. „Nu cred că e scump, pentru cât de perfomant am auzit că e“, crede tânăra. Alţii, în schimb, cred că 266 de lei este cam mult pentru un document. „Costă prea mult, după mine. Nu mi se pare normal să fim obligaţi să plătim atât“, consideră Ioan Strungar, un bistriţean de 45 de ani.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite