Bistriţa: Paradoxul pe piaţa muncii: locuri da, oameni ba!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa: Paradoxul pe piaţa muncii: locuri da, oameni ba!
Bistriţa: Paradoxul pe piaţa muncii: locuri da, oameni ba!

Bistriţenii nu se pot angaja, deşi au locuri de muncă disponibile. Angajatorii se plâng că oamenii nu au calificarea necesară

În plină perioadă de criză a locurilor de muncă şi a lipsei de activitate în perioada estivală, angajatorii care scot spre ocupare locuri de muncă se izbesc de lipsa adresabilităţii. Astfel, deşi oferte de angajare apar săptămânal, în special pentru meserii din domeniul serviciilor, nu există forţă de muncă calificată sau pliată pe cerinţele angajatorilor.

Şofatul şi cosmetica, îndeletniciri căutate

Oferta locurilor de muncă vacante de la sfârşitul lunii iulie şi până la începutul lunii august se adresează, în principal, celor care au vechime în şofat, dar şi persoanelor calificate în domeniul cosmeticii. Astfel, printre ofertele de muncă se găsesc locuri pentru şoferii de autoturisme mici, de taxi sau camioane, dar şi posturi pentru coafeze, reflexoterapeuţi şi maseuri. La fel de căutate sunt deja clasicele meserii din domeniul construcţiilor: zidăria şi dulgheria. Vulcanizatorii auto şi muncitorii necalificaţi în demolările de clădiri completează oferta celor 53 de locuri disponibile  pe lista publicată de Agenţia Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

„Caut şofer de taxi de la Paşte”

Sorin Colţ este administratorulul firmei SC AlexTaxi SRL şi spune că a dat un anunţ de angajare pentru doi şoferi de taxi, încă din luna aprilie. Nu a putut angaja pe nimeni, însă, nici până la această dată. „Caut şofer de taxi de la Paşte. De atunci am anunţat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă  că ofer două posturi. Oamenii au venit prea puţin. Nu ştiu de ce. Poate că nu cunosc oraşul sau se lovesc de lipsa acelui atestat care e destul de scump şi are cinci ani valabilitate. Am scos posturi spre ocupare pentru că ne-au mai plecat din oameni. Preferăm oameni mai în vârstă şi cu experinţă. Cei  tineri pot fi neserioşi”, spune Sorin Conţ. Ceva mai norocoşi au fost cei de la o firmă de papetărie care au reuşit să angajeze un şofer de camion. „Am dat anunţul şi au venit vreo şase oameni. Vroiam să aibă experienţă şi toate categoriile de permis. Am reuşit să ocupăm postul cu un domn de vârstă mijlocie, angajat pe perioadă nedeterminată. Nu a constat vârsta, în criteriile de selecţie, doar să aibă continuitate”, explică Mariana Voievod, contabilă la firma SC Paperland SRL.

Cosmeticienii nu au calificare

Alin Băban şi-a deschis, de curând, un salon de înfrumuţesare şi spune că i-a fost greu să găsească o manichiuristă, o coafeză şi o cosmeticiană. „Candidate am avut pentru locurile de muncă, dar nu au fost ce ne-am dorit. Nu aveau calificarea necesară şi nici expereinţa cerută. Cât despre salarii, se câştigă destul de bine, în perioada asta”, spune administratorul salonului de înfrumuţesare.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite