PREMIERĂ O clasă de elevi din Bistriţa a făcut practică în Portugalia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

18 elevi din Bistrița, singurii din țară, s-au întors dintr-un stagiu de practică la ferme horticole din Portugalia. Tinerii, care spun că experiența este unică și că se vor întoarce după BAC, s-au ales cu un certificat profesional recunoscut în toată Europa și cu un atestat lingvistic în portugheză.

O clasă de elevi de la Grupul Școlar Agricol din Bistrița s-a întors marți dimineața dintr-un stagiu de pregătire de trei săptămâni în ferme horticole din Portugalia. Școala este beneficiara unui proiect Leonardo da Vinci, finanţat cu circa 51.000 de euro de Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării.

image

Profesoara  Carmen Nogy, Ionuț Grama, Gabriel Matei, Daiana Oros și Ioana Zinam (de la stânga la dreapta)

Elevii din clasa a XIII-a B, specializarea technician agricol, au văzut pe viu ce înseamnă tehnologii moderne specifice culturilor horticole forțate și protejate. După-amiaza au luat lecții atât de limba portugheza, cât și de istorie și geografie a zonei Lisabona-Montijo, care le-a fost casă pentru trei săptămâni. Elevii au fost împărtiți în grupe și au muncit, prin rotație, în ferme.

Elevi din Bistriţa fac pratică la ferme horticole din Portugalia

image

Ionuț Grama (bluză albastră) și Gabriel Matei (ultimul din dreapta) spun că experiența în Portugalia a fost unică

O experiență unică

Școlarii sunt foarte bucuroși că au avut această șansă unică. „Totul mi-a plăcut. A fost o experiență unică.  Nu se compară agricultura noastră cu cea a portughezilor. Pe o scară de la 1 la 10, Portugalia se află pe locul 10, iar România pe 3 sau 4", este de părere Ionuț Grama, un elev în vârstă de 19 ani, care a muncit în Portugalia. În prima sa săptămână de practică, el s-a ocupat de îngrijirea trandafirilor și de pregătirea solului pentru o nouă producție. Ionuț spune că vrea să se întoarcă după bacalaureat. „Ne-au spus că porțile ne sunt deschise pentru că am fost harnici și serioși", adaugă tânărul.

Colegul său, Gabriel Matei, de 20 de ani, a fost uimit de felul în care portughezii știu să-și folosească solul care este mai slab în substanțe nutritive decât cel românesc, dar și de sistemul de irigații computerizat. „Ei acoperă solul dintre plante cu o folie de polietilenă de culoare închisă care împiedică dezvoltarea buruienilor. Această metodă se numește mulcire", explică Gabriel Matei.

image

Elevii bistrițeni, după primirea certificatelor profesionale europene (foto arhiva profesoarei Carmen Nogy)

Are seră acasă

Ioana Ziman, care și-a serbat în Portugalia cei 20 de ani împliniți, spune că va aplica acasă cele învățate în stagiu de practică. „Am o seră în Bistrița unde, împreună cu părinții, cultivăm roșii, castraveții, ceapă. Unele lucruri vreau să le aplic acasă", susține Ioana. Ei i-au plăcut portughezii deoarece sunt oameni foarte practici, calzi, prietenoși care muncesc mult.

  Ioana Ziman vrea să aplice în sera de-acasă experiența din Portugalia

image

Din această experiență, toți cei 18 elevi s-au ales cu câte un certificat profesional care le permite să muncească în Europa și cu câte un certificat lingvistic de portugheză.

Cei 18 elevi din clasa a XIII-a B au fost însoțiți de profesoara Carmen Nogy, monitorul de calitate al proiectului. „Ce fac portughezii și noi putem face. Specialiștii se formează acum, însă, din păcate, ne lipsesc serele. Am fost singurii din țară care am fost în acest stagiu", afirmă Carmen Nogy. În Portugalia, fermele sunt afaceri de familie. „Acolo vezi tineri și bătrâni muncind cot la cot. Cât am stat acolo nu am auzit pe nimeni să se plângă de oboseală", susține profesoara Nogyi.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite