PORTRET: Emilia Baciu, Psihologul care a înfiinţat o şcoală de hair-style

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci generaţii de specialişti în coafuri au trecut deja prin şcoala acesteia, iar unii ucenici şi-au deschis propriile afaceri. Nici hair-stylista nu abandonează studiul şi odată la câteva luni participă la traininguri în Londra ori Bologna

Emilia Baciu a făcut studii universitare de psihopedagogie, unde a intrat  pe locurile rezervate olimpicilor, dar şi-a găsit adevărată vocaţie în altă parte. În căminele studenţeşti din Grozăveşti a realizat, pe când îşi pieptăna colegele,  că are talent pentru coafuri.  Una dintre ele i-a propus să deschidă împreună un salon, însă planul a căzut în lipsa resurselor financiare. S-a angajat însă doi ani la o grădiniţă privată cu program de la 7 dimineaţa la 7 seara:  „Luam copiii cu bus-ul de acasă şi aveam un program foarte riguros, când dormeau, între 13 şi 16 fugeam la cursurile de la facultate", îşi aminteşte viaţa de studentă.  Dar nu abandonează ideea de a-şi deschide un salon de frumuseţe, mai ales că mămicile, care îi remarcă unghiile şi coafura, o încurajează. Se mută la Facultatea de la Cluj, după doi ani, pentru că îşi doreşte să plece la un workshop şi numai această facultate avea programe adecvate. 

Mutarea de la o facultate la alta se dovedeşte însă o adevărată aventură. Pentru că la Bucureşti intrase pe locurile rezervate olimpicilor, fiind trei ani la rând pe podiumul olimpiadelor de psihologie, a plecat prin „exmatriculare voluntară" , s-a înscris în anul 1 la Cluj şi a dat 20 de diferenţe pentru a ajunge în anul III.

Primul coafor, experienţă de familie

După atâtea examene i-a pierit cheful de work-shop, a făcut un curs de coafură, după care, împreună cu viitorul soţ şi-au deschis primul salon de frumuseţe în Bistriţa. S-au trezit repede din euforia de patroni, după ce le-au plecat 7 angajaţi deodată, duşi la concurenţă. „Atunci ne-am sfătuit şi ne-am împărţit sarcinile: eu mă apuc de coafor, el trece la curăţenie şi treburile tehnice. Ne-a ieşit şi după doi ani am deschis al doilea salon în centrul oraşului", povesteşte Emilia aventura începului. Şi-a dat apoi  licenţa în paralel cu zecile de cursuri de coafor, hair-stylist şi alte training-uri oferite de brandurile de vopsele, după care a realizat că psihologia o mai poate practica cel mult la nivel de salon : „multe doamne atunci când se aşează pe scaun, simt nevoia să se confeseze. Atunci când cel care o coafează e şi psiholog cu diplomă, treaba merge de minune", glumeşte hair-stilista.

 Şi în hair-style învăţarea e continuă

Nu s-a mulţumit doar cu propriul salon şi a vrut să-i înveţe şi pe alţii ce ştie, aşa că şi-a înfiinţat şi prima şcoală de coafură din Bistriţa. După ce s-a luat la trântă cu birocraţia şi munţii de acte care i s-au solicitat , şcoala a primit şi atestate de la Ministerul Muncii, iar cursanţii au diplomă recunoscută în Uniunea Europeană. Acum a scos cinci generaţii de specialişti în foarfece şi fixative, iar printre ucenici sunt unii care au acum propriile afaceri cu saloane de coafură. Iar învăţarea nu se opreşte niciodată, nici pentru Emilia. Odată la câteva luni pleacă la Londra, Bologna sau oriunde se anunţă câte un training internaţional. Unele excursii de acest gen costă şi 15 mii de lei, dar nevoia de a fi tot timpul în tendinţe este costisitoare: „  Dacă nu înveţi în permanenţă, oricât de bun ai fi, se iveşte oricând altcineva să descopere ceva nou şi să te depăşească.", este crezul stilistei.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite