PORTRET: Elena Borş împarte catedrele profesorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Borş
Elena Borş

De 23 de ani predă matematică copiilor de la Şcoala Generală nr. 1 din Bistriţa şi, dacă ar da timpul înapoi, Elena Borş spune că nu ar schimba nimic. Acum lucrează şi ca inspector şcolar de resurse umane la Inspectoratul Şcolar, unde se ocupă cu mobilitatea cadrelor didactice.

S-a făcut profesoară pentru că iubeşte copiii mai mult decât orice şi pentru că, de mică, a prins drag de meseria de dascăl. Modele ei au fost cadrele didactice Adriana Jigmund, care i-a predat germană în clasele primare, şi Voichiţa Totir, care a iniţiat-o în tainele matematicii în gimnaziu. „Adriana Jigmund a fost primul om care mi-a spus că simte că voi fi un dascăl bun. Nu cred că e cazul să mai spun ce efect au avut atunci vorbele dăscăliţei asupra mea", mărturiseşte Elena Borş. Ea spune că a intrat în învăţământ în 1987, direct de pe băncile facultăţii, şi nu aducea deloc cu imaginea clasică a dăscăliţei. „În acele vremuri, profesorul trebuia să fie foarte serios, să aibă o atitudine cât se poate de sobră şi o ţinută vestimentară pe măsură. Eu? Eram slăbuţă şi nu de puţine ori mi s-a întâmplat ca femeile de serviciu să mă dea afară din şcoală pentru că eram îmbrăcată în blugi şi tricou, confundându-mă cu o elevă", adaugă femeia zâmbind.

Lăsând gluma la o parte, ea mai spune că, în faţa elevilor, nu te poţi prezenta oricum, că trebuie să ai nu numai o ţinută vestimentară decentă, ci şi una morală fiindcă elevul te vede şi, inconştient, îl influenţezi. „Dacă vrei să te faci preot sau profesor, îţi trebuie har pentru că lucrezi cu sufletele oamenilor, le modelezi şi ca să poţi face asta trebuie să ai har", crede Elena.

Se ocupă de „AJOFM"-ul dascălilor

În calitate de inspector şcolar responsabil cu managementul resurselor umane, profesoara definitivează peste câteva zile lista cu posturile didactice vacante, titularizabile şi netitularizabile, din judeţ. „Sunt inspector de personal. Coordonez un fel de AJOFM al dascălilor, gestionez posturile sau catedrele libere ori rezervate de la toate şcolile din judeţ. Monitorizez şedinţele publice prin care dascălii îşi ocupă locurile de muncă. E ca la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, numai că se adresează cadrelor didactice", explică inspectorul.

Fetele ei, cea mai mare reuşită

Cea mai mare realizare a Elenei sunt fetele ei, Oana de 22 de ani şi Raluca de 13 ani. „Sunt lumina ochilor mei. Oana este studentă la ştiinţe politice în Bucureşti, iar acum este plecată cu o bursă la Trieste, în Italia. Cea mică este elevă în clasa a VI-a la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa. Dacă ele sunt bine, şi eu sunt bine", spune profesoara. Ea se consideră o persoană norocoasă pentru că viaţa i-a oferit tot ce şi-a dorit. Spune că îşi doreşte numai sănătate pentru că, în rest, le are pe toate.

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI

Crezi că se câştigă bine din învăţământ?

De când mă ştiu am făcut totul din pasiune şi niciodată nu am ţinut cont de bani. Dacă îmi doream bani, mă privatizam sau îmi făceam o afacere.

PROFIL

Născută: 19 martie 1966, Bistriţa

Studii: Facultatea de Matematică şi Fizică a Universităţii „Al. I. Cuza" Iaşi

Familie: este căsătorită şi are două fete

Ce-i place

Este adepta lucrului bine făcut. Îi place să asculte muzică de calitate, să citească şi să ofere cadouri.

Ce nu-i place

Are oroare de lucrurile făcute de mântuială. Detestă minciuna şi oamenii parşivi.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite