PERFORMANŢĂ Doi fraţi sunt micii campioni la GO ai Bistriţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denis, de 7 ani, şi Darius Dobraniş, de 11 ani, sunt doi copii care concurează împreună la competiţiile naţionale şi internaţionale de GO. Sunt singurii fraţi din ţară care practică acest sport al minţii şi câştigă medalii peste medalii. Darius va reprezenta ţara la Mondialele de GO pentru Juniori, care va găzduit, în premieră, de România.

Bistriţa are doi fraţi, Denis (7 ani) şi Darius Dobraniş (11 ani), care participă la concursuri naţionale şi internaţionale de GO şi urcă împreună pe podium. Un astfel de exemplu este şi Campionatul Naţional de Go pentru Juniori, desfăşurat săptămâna trecută la Bucureşti. Acolo, Darius a câştigat locul al II-lea, medalia de argint şi titlul de vicecampion, iar fratele său, Denis, locul al III-lea şi medalia de bronz. Ei au fost chiar adversari, iar experienţa şi-a spus cuvântul: cel mare a învins. „S-au întâlnit de patru ori faţă în faţă la acest ultim campionat. Nu ştiam cu cine să ţin. Amândoi sunt copiii mei şi sunt foarte mândră de ceea ce au realizat până acum", spune emoţionată mama, Rodica Dobraniş.

image

Insistenţele lui Darius

Totul a început acum patru ani când Darius Dobraniş era în clasa a II-a la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu" din Bistriţa. Şi-a auzit colegii vorbind de un joc numit GO care îi fascina şi vroiau să meargă la un cerc de profil la Palatul Copiilor. „Părinţii nu vroiau să mă lase şi la GO pentru că făceam dansuri şi se temeau să nu am un program prea aglomerat", explică Darius.

image

Fraţii Dobraniş alături de preşedintele Federaţiei Române de Go, Cătălin Ţăranu (în centru, cu sacou)

Şase luni i-au trebuit acestuia să-şi convingă părinţii că îşi doreşte să joace GO. „La primul joc al lui Darius m-a uimit atmosfera aparte din sala de concurs, liniştea, concentrarea. Acea energie pe care o emanau, acel respect faţă de concurent m-a lăsat fără cuvinte. Tot atunci Darius luase locul al IV-lea fără nicio pregătire şi acest fapt m-a convins că trebuie să-l susţin mai departe", mai spune mama fraţilor.

Tatăl l-a învăţat GO pe Denis

La fel de bucuros de reuşitele fiilor săi este şi tatăl, Vasile Dobraniş. Văzând că fiul cel mic e interesat de jocul care i-a acaparat fratele, tatăl şi-a zis să-l înveţe pe Denis ca să poată juca împreună. „În vara lui 2008 l-am învăţat pe Denis, iar azi câştigă titluri naţionale. Acum, când mai jucăm mă bate şi-mi zice: tată, tu chiar nu mai ştii juca GO?", mărturiseşte zâmbind bărbatul.

image

Dacă tatăl a pus bazele, Darius şi-a învăţat fratele strategii de joc şi, uneori, ajunge să îl bată. Darius va reprezenta România la Campionatul Mondial de GO pentru Juniori, găzduit, în premieră de ţara noastră.

Actualul lor profesor, Mirel Florescu din Piteşti, care le ţine, de două ori pe săptămână, lecţii pe internet, pe Skpe, spune că orele cu fraţii Dobraniş sunt o relaxare. „Momentan, sunt singurii fraţi din ţară care joacă GO şi sunt vârfurile de lance din generaţia lor. Au un foarte mare potenţial", susţine Florescu.

GO-ul, jocul samurailor

Go este un joc de gândire foarte vechi, cu reguli foarte simple. Potrivit site-ului http://www.jocul-go.org, GO-ul poate fi jucat de oricine şi este la fel de fascinant atât pentru marii maeştri, cât şi pentru începători. A fost inventat în China acum 4000 de ani. Jocul a ajuns în Japonia în secolul al VII-lea, unde a devenit foarte popular.

GO-ul era considerat de samurai (nobil şi militar japonez) una dintre artele marţiale. "GO-ul a făcut parte dintre artele nobile alături de pictură, caligrafie şi muzică în Japonia", spune Mirel Florescu, profesor de GO.  

În România, jocul a ajuns în 1982, iar primele jocuri se găsesc în magazine din 1985.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite