PENAL Trei bistriţeni vor fi chemaţi la DNA în cazul Botiş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soţia fostului ministru al Muncii, Ioan Botiş, directorul general al firmei „Comelf", Dorin Stoian, şi Carmen Magda, managerul proiectului Asociaţiei „Parteneriat Euroactiv" vor fi chemaţi de către DNA să dea declaraţii în cazul Botiş. Agenţia Naţională de Integritate susţine că  fostul ministru se face vinovat de săvârşirea infracţiunii conflict de interese. Ceilalţi trei sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a terminat cercetarea în cazul fostului ministru al Muncii Ioan Botiş şi a sesizat DNA. Aceştia susţin că au dovezi care demonstrează vinovăţia celor implicaţi în proiectul „Şansă la demnitate" al Asociaţiei „Parteneriat Euroactiv" Bistriţa, la care lucra soţia fostului ministru şi care avea sediu în locuinţa sa din Bistriţa.

ANI a stabilit că, potrivit Codului Penal, Ioan Botiş se face vinovat de conflict de interese, iar aceasta este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Alături de fostul demnitar alţi trei bistriţeni vor da cu subsemnatul la DNA. Cei trei sunt: soţia fostului ministru al Muncii, Ligia Botiş, directorul general al cunoscutei firme bistriţene „Comelf", Dorin Stoian, şi şefa de resurse umane de la firma Leoni, Carmen Magda, managerul proiectului. Aceştia din urmă sunt acuzaţi de săvârşirea de fapte de corupţie.

Membrii echipei din proiectul „Şansă la demnitate“, care i-a adus demisia lui Ioan Botiş, sunt anchetaţi

Bistriţeanul Ioan Botiş, fostul ministru al Muncii, este cercetat de DNA

SCANDAL. Radiografia conflictului de interese în care se află ministrul Botiş

EXCLUSIV Botiş şi-a dat demisia: „Era un gest pe care trebuia să-l fac de ieri, dar am aşteptat să-i spun înainte preşedintelui ţării!"

Ioan Botiş îşi cere public scuze cetăţenilor din Bistriţa

Trei motive pentru care Botiş trebuie să-şi dea demisia

Niciunul nu au primit nicio înştiinţare

Fostul ministru, Ioan Botiş, se îndrepta în această dimineaţă spre Bucureşti, la muncă. El susţine că nu a primit nicio înştiinţare oficială privind decizia ANI. „Nu am fost informat oficial de hotărârea luată de ANI şi nu am fost sunat nici de către DNA. După ce voi vedea comunicatul ANI voi face declaraţii. Nu pot să am o reacţie până nu văd acuzaţiile ce mi se aduc", declară Botiş.

La fel de multe ştia şi Dorin Stoian, directorul general al firmei bistriţene „Comelf", cel care, la data depunerii proiectului era preşedintele Asociaţiei „Parteneriat Euroactiv". Potrivit comunicatului ANI, acesta e acuzat că a furnizat, în calitate de reprezentant al Asociaţiei „Parteneriat Euroactiv", informaţii inexacte la depunerea cererii de finanţare în data de 19 septembrie 2010 pentru a obţine bani de la Uniunea Europeană.

Nevasta lui Botiş a câştigat peste 50.000 de lei

Dacă iniţial, Botiş susţinea că nu cere niciun ban asociaţiei pentru că stă în casa sa, inspectorii ANI au descoperit altceva. Potrivit comunicatului ANI, Ligia Botiş desfăşura activităţi în dublă calitate, atât de expert în cadrul proiectului, cât şi de reprezentant al firmei „Mobil Construct" care a închiriat asociaţiei „Parteneriat Euroactiv" un birou în strada Cloşca nr. 3.

ANI mai spune că Ligia Botiş a fost plătită în cadrul proiectului „Şansă la demnitate" cu 13.709 de lei pentru lunile noiembrie şi decembrie 2010, respectiv cu 16.800 de lei pentru ianuarie şi februarie 2011.

În plus, în calitatea de asociat unic şi administrator al „S.C. Construct Mobil", soţia lui Botiş a închiriat, managerului de proiect, la 1 noiembrie 2010, un spaţiu de 100 mp, pe patru ani, în strada Cloşca nr. 3, cu preţul 5.500 de lei pe lună.

La un calcul simplu reiese că nevasta fostului ministru a primit, din proiect, din noiembrie 2010 şi până în martie 2011 inclusiv, peste 58.000 de lei.

Bistriţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite