PASIUNE „General“ la opt ani peste o armată de 1000 de soldați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Magda are acasă o armată de aproape 1.000 de soldaţi şi ştie care sunt componentele unui pistol,  ce este o escadrilă şi câţi oameni încap într-un tanc. „Generalul", cum îl alintă cunoscuţii, este nelipsit de la toate evenimentele militare din Bistriţa, îmbrăcat în uniforma lui de trupe speciale. Brigada 81 Mecanizată i-a dat şi o diplomă de excelenţă.

Pasiunea lui Alexandru pentru militărie a început de când avea 3 ani și a văzut uniformele bunicului său, fost soldat de carieră în Bistriţa. De la această vârstă fragedă, „Generalul", aşa cum îl alintă familia, a început să colecţioneze soldăţei în miniatură. Are acasă aproape o mie de soldaţi, unii primiţi chiar din SUA, o grămadă de elicoptere, avioane, tancuri, transportoare blindate, dar şi ziduri de apărare. Toate acestea i-au costat pe părinţi și bunici circa 1.000 de lei.

Pentru el, masa din sufrageria apartamentului unde locuieşte devine, după şcoală şi teme, câmp de luptă. „Îmi plac soldaţii pentru că sunt curajoşi, îşi riscă vieţile ca să-i salveze pe nevinovaţi şi pentru că au arme", zice Alexandru. La „garnizoana", se mai adaugă un set de săbii ninja, o sabie de paradă folosită de ofiţeri şi pumnale, în mărime naturală,  toate costând circa 500 de lei.

image

Cunoştinţele sale nu se limitează doar la descrierea soldaţilor şi a armelor pe care le poartă, ci ştie care sunt componentele unui pistol, ştie câţi oameni încap într-un tanc, ce este o escadrilă şi un tun antiaerian. Elev în clasa I, copilului îi plac matematica şi desenele animate cu împuşcături.

Îmbrăcat în general la parade

Alexandru este nelipsit de la toate manifestările militare din Bistriţa, însă nu îmbrăcat oricum, ci intr-o uniformă de general de trupe speciale, cu mitraliera AK 47 de jucărie. „Mereu îmi zice să-l iau cu mine la manifestări. La cât de mult îi place nu m-aș mira să aibă o carieră în domeniu. Îl văd peste câțiva ani soldat", mărturisește bunicul", Ovidiu Lăzăroaie, fost cadru militar în Garnizoana Bistriţa. La Ziua Porţilor Deschise, organizată anul trecut de armată, Alexandru a vorbit la o staţie radio a militarilor. La nici 8 ani ştie cum arată interiorul unui tanc şi a unui transportor blindat, de asemenea, el a pus mâna pe toate armele din dotarea militarilor. Ca un patriot adevărat, lui Alexandru îi place imnul de stat. „Îmi place imnul pentru că e străvechi. Străvechi înseamnă vechi, adică demult", explică micul general.

image

Cum ar trebui să fie un soldat

Pentru el, un soldat trebuie să fie mereu înarmat și să știe lupta chiar dacă își pierde arma. „Soldatul trebuie să-și apere camarazii. El nu trebuie să lase pe nimeni în urmă", crede Alexandru. Bunicul lui i-a povestit, pe înțelesul său, multe despre artileria grea. Tot de la el, Alexandru știe că doar patru oameni încap într-un tanc. „E foarte cald într-un tanc. Acolo intră patru oameni: comandantul, încărcătorul, ochitorul și mecanicul. Tancul și transportorul blindat au sus capace. Pe acolo ies comandanții și dau ordine. Un transportor blindat se mai numește și indestructibil pentru că nu pot trece gloanțele prin el. Cu indestructibilul sunt duși soldații pe câmpul de luptă", explică micul „general".

image

Până acum doi ani, vroia să devină soldat, dar acum s-a răzgândit. „Nu vreau să mă fac soldat pentru că soldații se duc la război și mor. Nu vreau să merg la război. Bunicul a avut noroc și nu a fost la război", spune Alexandru.

Mama lui, Carmen, Magda, de profesie psiholog, e surprinsă de ordinea și modul în care Alexandru își aranjează soldații pe masa din sufragerie. „Când îl văd atât de pasionat, îl încurajez. Am observat că, indiferent de cadoul primit, oricât de costisitor ar fi, Alex radia dacă alături era și o pungă de soldați. De mic își făcea cazemate, își aranja soldații, se juca de-a războiul", spune mama. Ea crede că pasiunea fiului este ceva ereditar.

image

Serveşte patria la 8 ani

Comandanţii Brigăzii 81 Mecanizate din Bistriţa şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi i-au dat diplome de excelenţă, văzând că este nelipsit de la evenimentele militare. „La Cupa Presei la Tir de acum doi ani, Alexandru a dat mâna cu un general adevărat, Ioan Manci. Şi-au zâmbit, iar Alex s-a purtat ca un soldat adevărat. A strigat de s-a răsunat în tot poligonul de la Livezile: Servesc Patria! Toţi au rămas fără grai", povesteşte bunicul acestuia.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite