Bistriţa: Operaţiunea Franzela, etapa judeţeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de panificaţie în alertă după ce poliţia a confiscat două maşini care transportau pâine fără acte. Echipe mixte de la Garda financiară, Poliţie şi Direcţia Sanitar-Veterinară fac filtre pe şosele în căutarea evazioniştilor, impulsionaţi de o ordonanţă de guvern.

Au venit vremuri grele pentru brutari şi producătorii de panificaţie. Guvernul vrea ca nicio fărâmitură de pâine să nu scape de plata impozitelor şi i-a trimis pe poliţişti şi pe comisarii de la Garda Financiară în stradă, înarmaţi cu o ordonanţă de urgenţă, emisă în 30 iunie. Aceasta le permite să confişte autoturismul care transporta pâinea fără acte legale, dar şi să aplice amenzi, care pot ajunge la 200.000 de lei.

Două maşini confiscate

În Bistriţa-Năsăud ordonanţa a făcut deja primele victime. În urmă cu două zile echipele de control au confiscat două maşini cu pâine, dar şi alte alimente fără acte. În primul caz a fost vorba de o maşină a unei firme de panificaţii, oprită în Bistriţa. Maşina de pâine transporta 563 de franzele, în valoare de 894 lei şi nu avea documente. Societatea a fost sancţionată cu  30.000 lei şi a rămas fără maşină, care a fost confiscată de poliţiştii de la Combaterea Fraudelor. Aceleaşi echipe, alt decor. Beclean, ora 7 şi un sfert dimineaţa. Şoferul unei firme de panificaţii din oraş are pâine şi produse de panificaţie de aproape 400 de lei, tot fără acte. Pentru o asemenea încărcătură paguba este uriaşă: primeşte 5000 de lei amendă şi pleacă pe jos, pentru că îi este confiscată maşina. În plasa echipelor de control mai pică şi victime colaterale. Un agent de vânzări cu produse alimentare, altele decât pâine, nu are aviz de însoţire a mărfii. Pentru că împrovizează unul pe loc, se alege cu o sesizare “din oficiu” pentru fals.

Controale abia la început


Mulţumiţi că au la îndemână un instrument atât de eficient precum ordonanţa 93, Garda Financiară vrea să taie în carne vie. „Evaziunea fiscală în panificaţie este o practică, ajunge şi la 70 %, spune comisarul şef  Alexandru Farcaş. Urmărim cerealele pe filiera procesator-producător, panificaţie, iar acţiunea este non-stop”, avertizează şeful Gărzii de la Bistriţa. El este convins că acţiunea este şi spre binele producătorilor oneşti: „ în momentul în care cel care plăteşte corect toate taxele şi impozitele nu-şi poate plăti ratele la bancă, în timp ce celălalt care nu plăteşte nimic se descurcă excelent, situaţia nu-l poate lăsa indiferent pe omul de afaceri cinstit” , spune Farcaş.

Producătorii sună adunarea

Asociaţia Brutarilor şi Producătorilor de Panificaţie din Bistriţa-Năsăud se va întruni săptămâna viitoare, pentru ceea ce preşedintele, Emil Miclea numeşte „o întrunire informală”. „ Vor veni atât membrii noştri, cât şi cei care nu sunt în asociaţie şi vom discuta situaţia. Este o situaţie de criză în care trebuie să ne respectăm unii pe alţii, şi noi procesatorii, dar şi noi oamenii de afaceri pe de o parte şi organele de control, de cealaltă parte”, a mai adăugat Emil Miclea. El spune că asociaţia va formula cu această ocazie un punct de vedere care va ajunge la Garda Financiară.

Ordonanţa 93/2009 aduce mai multe modificări articolului 220 din Codul Fiscal, care se referă la operaţiunile cu produse accizabile, de panificaţie şi cu cereale. În lege sunt prevăzute amenzi de la 3.000 de lei şi pot ajunge până la 200.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei. Eforturile poliţiştilor şi inspectorilor fiscali şi vamali vor fi, însă, răsplătite pe măsură. Astfel, în cazul în care echipele mixte vor confisca autovehiculele transportatorului vor primi un premiu constând în 15% din contravaloarea acestuia. Restul sumelor rezultate din valorificarea bunurilor  se vor la bugetul de stat.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite