Olimpicul Rareş Buhai va participa la Balcaniadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiatul s-a întors aseară de la Alba Iulia, unde a trecut cu brio de ultima tabără de selecţie pentru Olimpiada Internaţională de Informatică a Ţărilor Balcanice pentru gimnaziu (Balcaniada). Bistriţa-Năsăud nu a mai avut până acum o astfel de performanţă.  

Rareş Buhai este singurul elev de clasa a VII-a din ţară care va participa în toamnă la Olimpiada Internaţională de Informatică a Ţărilor Balcanice pentru gimnaziu. El s-a calificat al doilea pe listă şi va reprezenta România împreună cu alţi trei copii de clasa a VIII-a de la licee de informatică cu renume din Bucureşti şi Iaşi. „Selecţia celor mai buni patru elevi din ţară s-a făcut în urma a două tabere de pregătire pentru Balcaniadă la Focşani, din luna mai, şi la Alba Iulia, din intervalul 11-16 iunie. Olimpiada se va desfăşura în Bosnia, cel mai probabil în perioada 18-25 septembrie, anul acesta", explică profesoara Suzana Gălăţan, cea care l-a pregătit pe Rareş. Ea spune că băiatul acesta a reuşit o performanţă nemaiîntâlnită până acum în Bistriţa-Năsăud. „Niciun elev de gimnaziu nu a ajuns aşa de departe. Mai ales că Rareş studiază doar o oră de programare la informatică pe săptămână, ca materie opţională, la Şcoala Generală nr. 1 din Bistriţa. Aceasta în condiţiile în care a concurat cu elevi foarte buni de la licee de informatică din capitală. Mă bucur enorm pentru el. Nenumăratele ore de pregătire au fost încununate de succes atât pentru el, cât şi pentru mine ca profesor", adaugă dăscăliţa.

Diferenţa de punctaj faţă de primul clasat a fost de 20 de puncte. Primul, Eugen Posdărăscu din Bucureşti, are 845 de punte, iar Rareş, 820. Despre Rareş, ea spune că este un copil deştept, ambiţios care, la cei 13 ani, ştie să-şi stabilească priorităţile şi ştie ce vrea de la viaţă.

Bucurie peste măsură

Băiatul, un obişnuit al olimpiadelor şcolare încă din prima clasă de gimnaziu, spune că a fost extrem de bucuros când a aflat că va merge mai departe. „Am învăţat mult. Au fost zile în care rezolvam probleme şi 6 ore, dar s-a meritat. Sper să mă întorc şi din Bosnia la fel de fericit", afirmă Rareş. El a obţinut, anul acesta, premiul I la olimpiada naţională de informatică pentru gimnaziu. Pe viitor şi-a propus să ajungă în SUA. „Vreau să devin programator la universitatea The Massachusetts Institute of Technology din localitatea Cambridge, din statul american Massachusetts. Această universitate constituie varianta tehnică a Harvard-ului", explică olimpicul internaţional.

La fel de încântaţi sunt şi părinţii băiatului. „Fiul meu a obţinut o performanţă extraordinară. Sunt foarte fericit de ceea ce a putut să facă. Chiar povesteam despre reuşita lui pe drumul de la Alba Iulia", mărturiseşte Dumitru Buhai, tatăl lui Rareş.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite