Obligaţi de Primărie să-şi reabiliteze casele din Centrul Istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Bistriţei promite că proprietarii de imobile care refuză să-şi restaureze locuinţele vor fi aspru amendaţi. Pentru recondiţionarea clădirilor din Centrul Vechi, familiile care locuiesc în zonă vor primi facilităţi fiscale. În schimb, fiind vorba de case „bătrâne" de peste 250 de ani, bistriţenii trebuie să-şi cumpere materiale speciale de construcţie, care nu sunt la îndemâna oricui.

Nu oricine îşi permite să stea în Centrul Istoric al unui oraş, cel puţin în străinătate. Acolo, să fii proprietarul unei case într-o astfel de zonă este un lux. Primarul Bistriţei, Teodor Ovidiu Creţu, are planuri mari pentru Centrul Istoric. Edilul promite că va pune proprietarii de clădiri să reabiliteze pe cont propriu imobilele pe care le deţin. „Centrul Istoric trebuie să arate bine şi treptat-treptat va arăta. Proprietarii vor beneficia de facilităţi fiscale, iar chiriaşii vor fi mutaţi în blocuri sociale. Vor fi termene lungi de realizare a acestor lucrări de restaurare. Cei care vor refuza să-şi reabiliteze casele, vor fi amendaţi", declară primarul oraşului. Cu alte cuvinte, dacă ai bani, stai în Centru, dacă nu, nu.

Aceste planuri ale lui Creţu sunt acum în dezbatere publică, iar proiectul edilului va fi supus votului Consiliului Local în cadrul unei şedinţe din luna iunie.

Păreri împărţite printre proprietari

Unii dintre proprietarii de case din zona veche a Bistriţei spun că imobilele în care locuiesc sunt monumente istorice şi Primăria ar trebui să investească în ele. „Vreau să-mi renovez casa! Cine nu ar vrea? Dar nu-mi permit. Clădirea în care stau are peste 200 de ani, e din piatră şi cărămidă. La un calcul superficial, doar reabilitarea faţadei m-ar ajunge la circa 20.000 de lei, pe care, sincer vă spun, nu mi-i permit", este de părere Matilda Gubesch, o femeie care locuieşte în Piaţa Mică.

Un alt locatar, Dumitru Gâvan, consideră că averea oraşului este Centrul Istoric, nu zona industrială. „Când vin turiştii la Bistriţa, ei nu merg să vadă fabricile din zona industrială, ci vor să admire oraşul, iar Centrul Istoric este un simbol. Tocmai de aceea, trebuie rezolvată cât mai repede problema restaurării clădirilor din zonă", apreciază Gâvan. Bărbatul şi-a reabilitat deja casa şi alte două clădiri pe care le are în proprietate. „Ţinând cont că e vorba de case de sute de ani, proprietarii trebuie să-şi cumpere materiale speciale, iar costurile acestora sunt destul de mari", adaugă bistriţeanul.

Scump, domnule, scump!

O singură firmă din oraş are autorizaţie să distribuie pe piaţă materiale speciale de restaurare pentru imobilele vechi, „San Marco" din Bistriţa. Directorul firmei, Ionel Rus, explică că toate materialele cu această destinaţie sunt bio şi destul de scumpe. „Un sac de 25 kg de tencuială care elimină foarte uşor umezeala costă în jur de 28 de euro. O găleată de 15 litri cu un fixativ special care întăreşte tencuiala amintită ajunge la 90 de euro. Un alt material necesar este o soluţie lichidă şi transparentă care se aplică peste tencuială sau vopsea şi protejează de graffiti. O găleată de doar 5 litri ajunge la aproape 80 de euro", explică directorul Rus.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite