Oana Borş studiază ştiinţele politice în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Borş
Oana Borş

Oana Borş este o tânără din Bistriţa care studiază ştiinţele politice la Trieste, în Italia. Fire raţională şi nonconformistă, studentei nu-i place când se iroseşte timp, spaţiu, cuvinte şi resurse când s-ar putea să nu se facă.

Oana este unul dintre acei tineri din Bistriţa care au ales să-şi completeze studiile superioare în străinătate. A absolvit una dintre şcolile de renume din oraş, Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu", după care a urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Politice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. Momentan, se află în anul terminal şi principala ei prioritate este lucrarea de licenţă, la care lucrează de ceva vreme. Tânăra spune că a ales să depună o cerere de aplicaţie pentru o bursă în Trieste fiindcă a vrut să aibă un termen de comparaţie la nivel universitar. „Am optat în toamna anului trecut pentru o bursă în Italia şi nu în alt loc pentru că la universitatea din Trieste predă un anumit profesor Belohradsky, foarte cunoscut şi apreciat„, declară Oana Borş.

Ca să obţină bursa, ea a făcut un proiect de cercetare, a dat un interviu şi a trimis un CV. Spune că îi place la Trieste pentru că şi-a făcut prieteni de toate limbile şi etniile, dar şi pentru că oraşul se bucură de combinaţia magică de munte la poalele căruia se află valurile mării. „Intenţionez pe viitor să urmez şi masterul în Italia, care îmi va da şansa să fac un stagiu la o companie multinaţională. Dacă la sfârşitul perioadei de probă se dovedeşte că am lucrat satisfăcător, voi rămâne în mediul corporatist. Vreau să muncesc în domeniul relaţiilor cu publicul sau într-o echipă care pune pe hârtie strategii de îmbunătăţire a mediului de lucru şi a relaţiilor interpersonale dintr-o firmă pentru a creşte eficienţa", susţine Oana.

Detestă că românii nu iau atitudine cum ar trebui

Studenta s-a săturat de împământenirea unor obişnuinţe precum a da vina pe un altul şi a lăsa pe altcineva să lucreze în locul tău. „În plus, s-a obişnuit să se ia ca adevăr orice zvon sau informaţie frumos şi promiţător ambalată. Nu ştiu de ce aceasta este inerţia noastră, a românilor de acum, dar ignoranţa şi nepăsarea mi se par soluţii comode şi puţin eficiente pentru problemele cu care ne confruntăm. Aş prefera să fie mai degrabă două grupuri în ţară, cu o opoziţie puternică, unde unul să fie şi gardian şi critic al celuilalt. Astfel când unul este la putere, deciziile şi moralitatea lui să fie supravegheate, dezbătute şi criticate de celălalt grup aflat în opoziţie, care are tot interesul să o facă. Astfel nu s-ar abuza de influenţa pe care o are fiecare grup, şi nici nu am avea o societate civilă blazată", crede studenta. Oana susţine că obiceiul de a sta deoparte nu ne dă dreptul să dezaprobăm deciziile altora pentru noi, ci doar implicându-ne putem să schimba ceva.

Întrebare şi răspuns

Cum ai caracteriza oamenii secolului al XXI-lea?

Sunt prea presaţi de ideea că au numai o viaţă şi că trebuie să facă alegerea corectă pentru cum decid să o trăiască. Toţi vrem ceva măreţ şi valoros care să vorbească de la sine despre cum am schimbat noi lumea şi cum o să rămânem neuitaţi.

Profil

Născută: 27 martie 1988, Bistriţa

Studii:  Facultatea de Ştiinţe Politice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti; din octombrie 2009 se află cu o bursă la Università degli Studi din Trieste

Familie: o soră mai mică, Raluca

Ce-i place

Oana Borş adoră ceea ce le place tuturor - adevărul, frumosul, puterea, binele, ciocolata - dar şi să găsească nod în papură discursului logic, să fie avocatul diavolului într-o discuţie. Înotul, fotografia şi plimbarea prin anticariate se numără printre celelalte preferinţe ale tinerei.

Ce nu-i place

Studenta detestă să se trezească dimineaţa devreme şi nu suportă când se iroseşte timp, spaţiu, cuvinte şi resurse când s-ar putea să nu se facă.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite