Oamenii de afaceri sunt prudenţi în noul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domeniul construcţiilor începe anul 2010 pe un trend descendent
Domeniul construcţiilor începe anul 2010 pe un trend descendent

Patronii bistriţeni sunt rezervaţi când vine vorba de evoluţia afacerilor în 2010. Managerii susţin că esenţiale în evoluţia economică vor fi deciziile guvernamentale şi dezgheţarea exporturilor

Oamenii de afaceri bistriţeni cred că evoluţia economică în al doilea an de criză va depinde foarte mult de modul în care Guvernul va gestiona banii de investiţii, dar şi de politica pe care o vor îmbrăţişa băncile în raport cu acordarea de credite.

Afacerile din judeţ, în mâna Guvernului

Emil Iugan, unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri bistriţeni, este convins că anul acesta mediul afacerilor locale depinde de trei variabile. „Afacerile sunt influenţate de exporturi. Europa începe să se dezgheţe din criză şi firmele care au contracte de export vor avea comenzi. Depindem şi de banii alocaţi pentru lucrările de infrastructură. Al treilea lucru care va influenţa evoluţia afacerilor are este modul în care vor fi reduse cheltuielile la bugetul de stat", este convins Iugan. Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, spune că evoluţia economiei judeţului va urma dinamica naţională. „În condiţiile în care avem un Guvern care va aloca, prin bugetul pe 2010, fonduri pentru investiţii şi sistemul bancar va acorda credite, economia României - şi, implicit, a judeţului - va evolua", spune Bar. Ceva mai optimişti sunt managerii din industria auto, care au traversat în 2009 un an cumplit . „În ce priveşte zona vânzărilor auto, sunt relativ optimist şi cred că 2010 va fi un an cu o creştere, chiar dacă va fi o creştere mică. Dar, desigur că asta va depinde foarte mult şi de măsurile pe care la va lua Guvernul în Programul Rabla, taxa de poluare şi impozitele auto", crede  Ioan Sighiartău, manager al al unui grup de reprezentanţe auto.

Scăderi în mai multe sectoare, până în  februarie

Potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statistică, realizat luna trecută, la nivel naţional, până în februarie, se va înregistra o scădere moderată a activităţii în domeniul comerţului cu amănuntul, în servicii şi în construcţii. . Trendul descendent este raportat la cele trei luni anterioare. În judeţ sunt înregistrate peste 12.000 de firme, dintre care 1.960 au fost radiate numai anul trecut.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite